Postagalamb az első világháborúban
Wikimédia

Több mint száz év késéssel, de célba ért egy postagalambra bízott üzenetet

Szinte semmi esély nem volt rá, hogy bárki megtalálja a természetben az apró üzenetet. Nem véletlen telt el közben bő száz év.

Nem mindennapi dologra bukkant francia Jade Halaoui sétálás közben a francia-német határ közelében. Az elzászi régió egyik mezején áthaladva egy apró fémkapszulát talált a földön, aminek belseje egy nagyjából 5 centiméterre összetekert papírkát rejtett. Halaoui türelmetlenül bontotta ki a kapszulát, de aztán szembesülnie kellett a ténnyel, hogy

egy szót sem ért belőle, mivel a szöveg gót betűkkel volt írva

Halaoui a barátnője javaslatára elvitte az Orbey-ban lévő Linge Emlékmúzeumba, ahol kiderült, hogy a levél egy porosz gyalogsági tiszté lehetett, aki egy postagalambra bízhatta az üzenetet. Mindezt az első világháború környékén.

Mivel több mint szász éves dokumentumról van szó, ezért érthető, hogy még a szakembereknek is nehézséget okozott elolvasni néhány részletet, így nem pontos, hogy az üzenetet 1910-ben vagy 1916-ban írták, az viszont tisztán kivehető volt, hogy július 16-án keltezték.

Sebastien Bozon /AFP/Europress

Az eredeti levél

A galambpostát egy rangidős tisztnek címezték, és valószínűleg egy Ingersheimben állomásozó porosz gyalogsági tiszt írhatta. A levél olyan leírásokat is tartalmaz, mint

„A Potthof-szakaszt tűz alá vették, amikor elérték a felvonulási terület nyugati határát, egy idő után a szakasz visszavonult."

Vagy:

„Fechtwaldban a szakasz fele harcképtelenné vált, a Potthof-szakasz súlyos veszteségekkel visszavonult."

A szakemberek szerint azonban nem valós harci jelentés szerepel az írásban, csupán egy hadgyakorlatról lehetett szó.

Valószínűleg azért csúszhatott a kézbesítés bő 100 évet, mert a galamb lábáról idő előtt leesett az üzenet.

Egyébként az első világháborúban a postagalamboknak kifejezetten sok munkájuk volt, hiszen a sebességükből adódóan gyorsan célba értek az üzenetek, kevés eleség kellett nekik, és ha ellenséges kezekbe kerültek, nem beszéltek a levél feladójáról.

A most talált galambposta ugyan jó állapotban van, de a kora miatt könnyen szakad, ezért a múzeum készít egy másolatot, és azt fogja kiállítani.

(Smithsonian)