Több mint száz év késéssel, de célba ért egy postagalambra bízott üzenetet
Wikimédia

Postagalamb az első világháborúban

Több mint száz év késéssel, de célba ért egy postagalambra bízott üzenetet

Szinte semmi esély nem volt rá, hogy bárki megtalálja a természetben az apró üzenetet. Nem véletlen telt el közben bő száz év.


Nem mindennapi dologra bukkant francia Jade Halaoui sétálás közben a francia-német határ közelében. Az elzászi régió egyik mezején áthaladva egy apró fémkapszulát talált a földön, aminek belseje egy nagyjából 5 centiméterre összetekert papírkát rejtett. Halaoui türelmetlenül bontotta ki a kapszulát, de aztán szembesülnie kellett a ténnyel, hogy

egy szót sem ért belőle, mivel a szöveg gót betűkkel volt írva

Halaoui a barátnője javaslatára elvitte az Orbey-ban lévő Linge Emlékmúzeumba, ahol kiderült, hogy a levél egy porosz gyalogsági tiszté lehetett, aki egy postagalambra bízhatta az üzenetet. Mindezt az első világháború környékén.

Mivel több mint szász éves dokumentumról van szó, ezért érthető, hogy még a szakembereknek is nehézséget okozott elolvasni néhány részletet, így nem pontos, hogy az üzenetet 1910-ben vagy 1916-ban írták, az viszont tisztán kivehető volt, hogy július 16-án keltezték.

Az eredeti levél

Sebastien Bozon /AFP/Europress

A galambpostát egy rangidős tisztnek címezték, és valószínűleg egy Ingersheimben állomásozó porosz gyalogsági tiszt írhatta. A levél olyan leírásokat is tartalmaz, mint

„A Potthof-szakaszt tűz alá vették, amikor elérték a felvonulási terület nyugati határát, egy idő után a szakasz visszavonult."

Vagy:

„Fechtwaldban a szakasz fele harcképtelenné vált, a Potthof-szakasz súlyos veszteségekkel visszavonult."

A szakemberek szerint azonban nem valós harci jelentés szerepel az írásban, csupán egy hadgyakorlatról lehetett szó.

Valószínűleg azért csúszhatott a kézbesítés bő 100 évet, mert a galamb lábáról idő előtt leesett az üzenet.

Egyébként az első világháborúban a postagalamboknak kifejezetten sok munkájuk volt, hiszen a sebességükből adódóan gyorsan célba értek az üzenetek, kevés eleség kellett nekik, és ha ellenséges kezekbe kerültek, nem beszéltek a levél feladójáról.

A most talált galambposta ugyan jó állapotban van, de a kora miatt könnyen szakad, ezért a múzeum készít egy másolatot, és azt fogja kiállítani.

(Smithsonian)

A figyelmetekbe ajánljuk