A térkövek lerakását akár mi magunk is elvégezhetjük, ha kis területről van szó, illetve ismerünk pár olyan fogást, amivel könnyedén haladhatunk. Hogyan készüljünk és milyen eszközök kellenek hozzá?

Mire lesz szükségünk?

A térkő megfelelő lerakására a térköveken kívül még szükségünk lehet pár kiegészítőre és eszközre is. A legfontosabb két használati eszköz a gumikalapács és a vízmérték lesz. Illetve ha vágnunk kell a térkőből a szegélyeknél, nem árt, ha kéznél van egy ehhez megfelelő vágóeszköz.

A térkövet soha ne rakjuk közvetlenül a gyepre, mert igen hamar áttörnek a növények a térkövek között.

Ezért a gyep felszedése után érdemes legyomirtózni a területet, kialakítani kavicsággyal a teherhordó réteget, illetve olyan takaróanyagot használni, amelyen nem tud áttörni a növényzet. Erre a legjobb megoldás a geotextília, amely jól átereszti a vizet, viszont nem engedi, hogy a föld és a homok átszűrődjön, miközben távol tartja a gyomokat. Bizonyára sok helyen láthatták már sokan, hogy a térkövek hézagjai között a homok idővel megsüllyed. Ez általában pont a geotextil hiánya miatt történik meg. S ha már szó volt a homokról – azt sem árt bekészítenünk. A legjobb, ha a legfinomabb szemcseméretű 0,6-os homokot használjuk, amely finoman kitölt minden hézagot. Manapság azonban már kapni kifejezetten térkőhomok név alatt olyan homokkeveréket, amely teljesen megfelelő.

A lerakás folyamata

A megtisztított területet leterítjük geotextillel és gondosan kiegyenlítjük az egész felületet. Ehhez mindenképp használjuk a vízmértéket, mert könnyen ferde lehet a végeredmény, ha nem ástunk például egyenes alapot. Ha mindez megvan, akkor érdemes a térkő mintázatát megterveznünk. Nem mindegy ugyanis, hogy honnan kezdjük a lerakást.


Ha azt szeretnénk, hogy mindenhol egységes legyen a minta és a vágott térkövek is, akkor úgy kalkuláljunk, hogy kisebb négyzetes területek lefedésekor inkább középről induljunk, amíg egy járdánál kezdhetjük az elején már a szegélykő lerakásával is.

Az említett szögletes terek esetén fontos, hogy kijelöljük a terület mértani közepét, és ehhez viszonyítsuk a többit. Ha ugyanis csak szélről indítjuk a lerakást, könnyen elcsúszhat a minta. Hogyan dolgozzunk a gumikalapáccsal? A lerakott térkövet mindig ütögessük meg finoman vele, ezzel a helyére igazítjuk a térkőelemet, illetve a művelet közben ellenőrizzük néha a vízmértéket is. A lerakás végén még van esélyünk javítani a mintán, annak egyenességén és persze a szegélyeken – ezt még utoljára nézzük át. A műveletet pedig a térkőhomok beseprésével és tömörítésével zárjuk. Ez utóbbit érdemes gyorsítani azzal, ha kicsit finoman megslagozzuk a homok felületét.