Az észak-szibériai jakut régió a Föld egyik leghidegebb helye, azonban néhány ló számára ez teljesen természetes. Vastag téli bundájukkal, zömök testükkel és végtagjaikkal az őshonos jakut lovak jól alkalmazkodtak a fagyos éghajlathoz – de akad még egy praktikus trükk a tarsolyukban.

Hogy megbirkózzanak a zord körülményekkel, kifejlesztették azt a képességet, hogy csökkentsék anyagcseréjüket és testük maghőmérsékletét, ahogyan a téli álmot alvó állatok, például a sarkvidéki mókusok is teszik. A különbség csak annyi, hogy a téli álmot alvó állatok ebben az időszakban inaktívak, míg a jakut lovak folytatják tevékenységüket – írja az IFLScience.

Ez is érdekelhet: Ősi zombivírusokat élesztettek újra Szibériában

Ugyanilyen lenyűgöző az a sebesség, amellyel a lovak kifejlesztették metabolikus, anatómiai és fiziológiai alkalmazkodásaikat: Tanulmányok szerint ez a sarkvidéki szélsőséges hőmérséklethez való alkalmazkodás egyik leggyorsabb esete.

A mai jakutföldi lovak nem származnak azoktól az őshonos lovaktól, amelyek a holocén közepéig benépesítették a régiót. Ehelyett valószínűleg a jakut nép néhány évszázaddal ezelőtti vándorlása után kerültek ide. A török nyelvű lovasok egy csoportja a 13. és 15. század között vándorolt be a régióba, lovaikkal együtt, ami azt jelenti, hogy ezek az alkalmazkodások mindössze néhány száz év alatt alakultak ki, ami evolúciós szempontból nagyon rövid idő.

www.youtube.com

Freezing Temps Are No Problem For Arctic Horses

Olvasd el ezt is! A cserekereskedelem alakíthatta ilyenné a szibériai kutyákat

A kutatók a jakut lovak, az őshonos emberi populációk és a gyapjas mamutok konvergens evolúciójára is találtak bizonyítékot, amikor a hasonló ökológiai fülkéket elfoglaló fajok hasonló módon alkalmazkodnak a környezetükhöz. Ez arra utal, hogy csak néhány evolúciós stratégia egyeztethető össze a rendkívül hideg környezetben való túléléssel".