Lucy Worsley történész szerint Arthur Conan Doyle titokban neheztelt teremtményére, Sherlock Holmesra. Az író az agyas detektívfigurát hibáztatta azért, hogy nem kaptak elismerést más történelmi regényei.

Sherlock Holmes a történelem legnépszerűbb fiktív detektívje. Arthur Conan Doyle hőse egy zseniális nyomozó, aki a deduktív gondolkodása, éles megfigyelőképessége és logikus megközelítése révén vált ismertté. Az író négy regényt és 56 novellát írt róla, amellyel mind a mai napig az egyik legismertebb alakja a brit irodalomnak.

Ez is érdekelhet: Így használd Sherlock elmepalotáját!

Conan Doyle látszólag élvezte a haláláig kitartó töretlen figyelmet, ez azonban valószínűleg nem volt így, legalábbis ezt állítja egy brit történész, Lucy Worsley. A kutató szerint az író a felszín alatt kezdetben elégedetlen volt, és nyomasztotta, hogy a jó nevű kiadók nem közlik a Sherlock-anyagait, hiszen eleinte komolytalan irománynak vélték a munkáját – írja a The Guardian.

Az író ezután döntötte el, hogy amint elegendő pénzt tud keresni könyveivel, megöli a karaktert és befejezi a sorozatot, hogy komolyabb műveivel tudjon foglalkozni. A krimi idővel valóban jövedelmező volt Conan Doyle számára, így 1893-ban írt regényében a népszerű detektívet „megölte": Holmes a történetben egy vízesésbe fulladt.

Egy évtizeddel később azonban egy amerikai kiadó 1,6 millió dollárnak megfelelő összeget ajánlott neki, hogy folytassa a történeteket, és támassza fel Holmest. Conan Doyle pedig így is tett, ezzel is megalapozva a mai napig népszerű Sherlock Holmes-kultuszt.

Arthur bizonyára gyűlölte magát. És gyűlölné azt is, hogy ma, 93 évvel a halála után történelmi regényei olvasatlanul hevernek, míg olcsó – de szeretett – detektívje napjainkban is a képernyőkről köszön vissza

– nyilatkozta a történész.