Arthur Conan Doyle

A Sherlock Holmes írója gyűlölte az általa kitalált detektívet

Lucy Worsley történész szerint Arthur Conan Doyle titokban neheztelt teremtményére, Sherlock Holmesra. Az író az agyas detektívfigurát hibáztatta azért, hogy nem kaptak elismerést más történelmi regényei.


Sherlock Holmes a történelem legnépszerűbb fiktív detektívje. Arthur Conan Doyle hőse egy zseniális nyomozó, aki a deduktív gondolkodása, éles megfigyelőképessége és logikus megközelítése révén vált ismertté. Az író négy regényt és 56 novellát írt róla, amellyel mind a mai napig az egyik legismertebb alakja a brit irodalomnak.

Ez is érdekelhet: Így használd Sherlock elmepalotáját!

Conan Doyle látszólag élvezte a haláláig kitartó töretlen figyelmet, ez azonban valószínűleg nem volt így, legalábbis ezt állítja egy brit történész, Lucy Worsley. A kutató szerint az író a felszín alatt kezdetben elégedetlen volt, és nyomasztotta, hogy a jó nevű kiadók nem közlik a Sherlock-anyagait, hiszen eleinte komolytalan irománynak vélték a munkáját – írja a The Guardian.

Az író ezután döntötte el, hogy amint elegendő pénzt tud keresni könyveivel, megöli a karaktert és befejezi a sorozatot, hogy komolyabb műveivel tudjon foglalkozni. A krimi idővel valóban jövedelmező volt Conan Doyle számára, így 1893-ban írt regényében a népszerű detektívet „megölte": Holmes a történetben egy vízesésbe fulladt.

Egy évtizeddel később azonban egy amerikai kiadó 1,6 millió dollárnak megfelelő összeget ajánlott neki, hogy folytassa a történeteket, és támassza fel Holmest. Conan Doyle pedig így is tett, ezzel is megalapozva a mai napig népszerű Sherlock Holmes-kultuszt.

Arthur bizonyára gyűlölte magát. És gyűlölné azt is, hogy ma, 93 évvel a halála után történelmi regényei olvasatlanul hevernek, míg olcsó – de szeretett – detektívje napjainkban is a képernyőkről köszön vissza

– nyilatkozta a történész.

A figyelmetekbe ajánljuk