Nem meglepetés, hogy egy olyan gazdag történelmi múlttal rendelkező város, mint Róma, rengeteg érdekes és izgalmas látnivalóval rendelkezik, amely turisták millióit vonzza. Azonban a város kincsei nem csupán a felszínen láthatóak: az egyik ilyen félig-meddig titkos hely a híres Trevi-kút alatt bújik meg, amiről a legtöbben nem is tudnak.

A Vicus Caprarius, más néven a „Víz Városa" egy ókori római komplexum, amely a város Trevi kerülete alatt található. A felszínen helyezkedik el a már említett szökőkút is, de alatta komplett lakásokként funkcionáló épületek maradványai bújnak meg.

A régészeti lelőhely az első századból származik, de csupán az 1990-es évek végén bukkantak rá.

Shutterstock

Ma már a látogatók eljuthatnak a földalatti helyszínre, és bepillantást nyerhetnek az ókori római felsőbb osztályának lakásaiba. Látnivaló van bőven: az ásatások során talált több száz leletet tekinthetünk meg, köztük terrakotta figurákat, afrikai kerámiákat, mozaikcsempéket és több mint nyolcszáz érmét.

Vicus Caprarius

Ami azonban igazán különlegessé teszi a rejtett látványosságot, az a víz, amely keresztülfolyik rajta.

A Vicus Caprarius olyan medencéket rejt, amelyek még mindig megtelnek vízzel, köszönhetően az Aqua Virgónak, amely az ókori Róma tizenegy vízvezetékének az egyike.

www.instagram.com

Ez táplálja a Trevi-kutat is; azaz a Vicus Caprarius föd alatti vize végül a szökőkútba jut, hogy aztán a turisták beledobják a szerencsét hozó érméiket.

A ritkán emlegetett történelmi helyszín ráadásul szinte aprópénzért, négy euróért (nagyjából 1400 forint) megtekinthető, így nem érdemes kihagyni, ha Rómában járunk.

(Travel + Leisure,)