A Pentagon vezetése a jövő héten ül össze, hogy megvitassa az Oroszország és Kína által kifejlesztett új típusú űrfegyverek jelentette növekvő fenyegetést.

A szeptember 6-ra és 7-re tervezett találkozó azzal foglalkozik, hogy „hogyan befolyásolhatják az USA elrettentő erejét és stratégiai stabilitását Kína és Oroszország potenciális fejlesztései a töredék orbitális bombázó rendszerek és az űr-Föld fegyverek terén, valamint mérlegelik az USA válaszlehetőségeit az ilyen képességek bármely ellenfél általi potenciális fejlesztésére" – olvasható a DefenseNews által áttekintett napirendben.

A tájékoztatón részt vesznek az amerikai védelmi minisztérium vezetői, köztük Lloyd Austin védelmi miniszter és Kathleen Hicks védelmi miniszterhelyettes. Jelen lesz a Védelmi Politikai Tanács is, amely korábbi nemzetbiztonsági tisztviselőkből áll.

A találkozóra akkor kerül sor, amikor Oroszország és Kína egyaránt folytatja az új űrtechnológiák fejlesztését és tesztelését, amelyek képesek lehetnek megelőzni az Egyesült Államok azonosítási, nyomonkövetési és védelmi képességét.

Kína állítólag 2021 októberében tesztelt egy frakcionált orbitális bombázó rendszert, egy olyan platformot, amely képes fegyvereket, köztük hiperszonikus siklójárműveket alacsony Föld körüli pályára állítani. Egy ilyen eszköz könnyedén megzavarhatja a különböző előrejelző rendszereket.

Kína számos más különböző koncepciót is tesztelt, beleértve olyan űrhajókat, amelyek képesek megragadni más műholdakat és kihúzni őket a pályájukról.

Oroszország eközben gyors ütemben fejleszti és telepíti saját űralapú fegyverzetét és műholdellenes rendszereit, beleértve olyan műholdakat, amelyek képesek lövedékeket kilőni más űreszközökre. 2021 novemberében egy orosz műholdellenes rakétakísérlet több százezer űrszemétdarabot hozott létre, amelyek a Nemzetközi Űrállomást kitérő manőverre kényszerítették.

E fenyegetések némelyike olyannyira komolynak tűnik, hogy az amerikai űrhadsereg parancsnokhelyettese, David D. Thompson tábornok 2021-ben a The Washington Postnak azt mondta, hogy az amerikai műholdakat „minden egyes nap" támadások érik, és hogy az Egyesült Államok „most már tényleg olyan ponton van, ahol az űrrendszereiket egy egész sor módon fenyegethetik".

Forrás: Space.com