Augusztus 2-án elstartol a 15. jubileumi Ördögkatlan Fesztivál a Pécs melletti kis falvakban. Ha még nem jártál ott, itt az idő; ha visszatérő vendég vagy, akkor meg úgyis találkozunk!

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan

Kiss Mónika és Bérczes László megnyitják a tavalyi Ördögkatlan Fesztivált


2014 óta része a nyaraimnak a Katlan, ahol tényleg mindenki és minden megfér egymás mellett kortól és műfajtól függetlenül: együtt ül az Árokparton gyerek, tinédzser, felnőtt; a programok között pedig megannyi koncert, színházi előadás, kiállítás, alkotóműhely, irodalmi program, beszélgetés.

Egy a kitétel, a minőség, ahogy a főszervezők, Kiss Mónika és Bérczes László hangsúlyozzák. És ez így is van, eddig egyszer sem csalódtam – persze, lehet, hogy annyi pozitív élményt őrzök, hogy a kevésbé sziporkázóknak már nem is jut hely.

Most összeállítottam egy szubjektív listát azokról az idei programokról, ahol biztosan találkozhatunk az öt nap során.

Persze, ahogy böngésztem a műsorfüzetet (ami innen letölthető pdf-ben, nyomtatott verzióban pedig majd a Katlanon találod az Infopontokon, továbbá készült egy ilyen hasznos idősávos táblázat is, amivel előre megtervezheted, mikor, hol szeretnél lenni a programáradatban.), akarva-akaratlanul feltolultak bennem az elmúlt évek emlékei. Az éjszakai, koncert utáni hazaséták a kukoricás mellett Nagyharsányból Kisharsányba, vagy éppen a stopposokal való aktuális élménycsere.

Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan

Ukrán-magyar esküvő az Ördögkatlanon

Egyszer felvett minket Máté Gábor, barátnőm pedig lelkesen kritizálni kezdte az éppen látott Vörös című darabot.

Te láttad az előadást?

– kérdezte a panaszáradat végén.

Igen… Én rendeztem

– jött a válasz.

Feszültség nem lett belőle, csak egy jó nevetés. Ebből is leszűrhető, hogy itt tényleg mindenki barátságos és segítőkész, helyszínek között pedig élménydús (és könnyű) a közlekedés. Vannak Katlan-buszok is, ha a rövid túra vagy a stoppolás helyett inkább azt választanád, itt böngészheted a menetrendet.

Fotó: Tóth László / Ördögkatlan

Tavaly megérkezésem után épphogy csak lehuppantam a gondos szimmetriákba rendezett szőlőültetvények övezte Vylyan terasz gyepére, kezemben az elengedhetetlen fröccsel, mellettem felolvasás, zenei blokkokkal megszakítva, és máris úgy éreztem, a nyugalom szigetén vagyok, ahol megszűnik minden gond és nyűg, és az idő kitágul.

Az elnyújtózós programok mellett az idei Katlanos bakancslistámon rajta van a Katlanfutás is, ami eddig valamiért mindig kimaradt.

Jobbnál jobb kortárs magyar köteteket lehet vele nyerni, szóval ha az irodalom és a testmozgás sem áll távol tőled, tarts velem!

Fotó: Kertész Rita / Ördögkatlan

A Pro Progressione Our Shared Heritage társasjátéka az Ördögkatlanon

Vannak előzetes regisztrációt igénylő programok is, például az improvizációs zenei workshopokra a Budapest Improvisers Orchestra vagy Jónás Vera és Halas Dóra vezetésével (a Magyar Zene Háza számos más programmal is kitelepül a Katlanba idén); a mentális zavarok iránt érzékenyítő workshopra vagy a Telex kocsmakvízére. Ezek listáját itt találod.

Zene mindenhol

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan

Záró Wombo koncert a tavalyi Ördögkatlanon a Nappali Kemping Bárnál

Bár idén forráshiány miatt a fesztivált nem a francia Wombo bulija zárja a nagyharsányi Nappali Kemping Bárnál, ahogy megszoktuk, de lesz helyette oroszlányi cigányzene a Kale Lulugyi jóvoltából. Minden napra akad a nagy öregekből (Kiscsillag, 30Y, Hiperkarma, Parno Graszt) és a fiatal, feltörekvő zenekarokból is szép számmal, hála a Hangfoglaló programnak.

Zenél majd a LAIHO, a Doggos, Boebeck, a LANOU, a Pandóra Projekt, a Hocuspony, hogy csak párat említsek. De összefuthatunk a Carson Coma, a Duckshell, a Sorbonne Sexual vagy a Cataflamingo buliján is az Árokparton, ezeket a 30Y zenekar kezdeményezésére alapított Pilleszék Titkos Társaság közössége segíti meg.

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan

Mozart Requiem közönsége Beremenden az Ördögkatlan Fesztiválon

Az idei komolyzenei nagykoncert elmarad Beremenden, de komolyzenéből azért nem lesz hiány: szombat este lesz Békekoncert a Megbékélés Kápolnában, és egy különleges kezdeményezésre is sor kerül a református templomban. A zeneirodalom legkiemelkedőbb melodrámáit adja elő három fiatal színész, Horváth Csenge, Dino Benjamin és Wunderlich József három fiatal zongoraművésszel, Dani Imrével, Radnóti Rózával és Ránki Fülöppel közösen.

Színház, báb, újcirkusz

Fotó: Kertész Rita / Ördögkatlan

Rosencrantz and Guildenstein halott előadás a K2 Színháztól a tavalyi Ördögkatlan Fesztiválon

Na de most elő a kedvenceimmel, mert a Katlant azért is várom, hogy pótoljam az elmúlt évek színházi előadásait.

Ahogy a K2 Katlanbeli történetének indulásakor A nagyharsányi menyasszonyon ott voltam, most sem hagyom ki a társulat felbomlás előtti utolsó bemutatóját, a Felhőkakukkvárat. A K2 egyébként saját Fészket is kapott, amit egész nap programmal töltenek meg. De látható lesz tőlük a Ki vele, Néró!, Az apostol, a Rebbelisek és a nagy kedvenc, a Züfec is.

www.facebook.com

Facebook

Az idei fesztivál egyik díszvendége – Kollár-Klemencz László és a Fortepan mellett − a Budapest Bábszínház, akik szintén hoznak egy Fábián Péter rendezést, A Szerb Antal-kódot avagy a Pendragon legendát, ami egy fordulatos, filmes eszközökkel operáló, izgalmas felnőtt előadás. De ha már felnőtt báb, ott lesz a letaglózó Semmi is, amit – tapasztalatból mondom − nem érdemes kihagyni!

A kisebbeknek játsszák a Szegény Dzsoni és Árnikát, de kétségkívül inkább a nagyobbaknak kedveznek programjukkal: lesz még Anima a most végzett bábszínész osztállyal, és egy különleges felolvasószínházi bemutató is, Dekameron tíz kortárs magyar író történetei alapján. Kinéztem még az Ördög Tamás rendezte Darázselőadást Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza főszereplésével, illetve a Forte TársulatAz égő ház című művét is.

Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan

Az újcirkusz is hagyománnyá vált a Katlanon, idén egy szellemes, interaktív spanyol társulat, a Cia Pakipaya jön Villánykövesdre a SHAKE SHAKE SHAKE előadásukkal, és egy mexikói utcaszínházi társulat, akik a Szigeten történő fellépésük mellett szerencsére a Katlant is útba ejtik. Másik, az arcomra mindig mosolyt csalogató programpont az ukrán udvar,

ahol idén a háború miatt nem a kelet-ukrajnai faluból érkező, felejthetetlen energiákkal éneklő, népviseletbe öltözött néniket látják vendégül, hanem Baranyába érkezett ukrán menekült családokat.

A fesztiválhelyszínek között sétálva pedig érdemes lesz majd a BME építész hallgatóinak fesztiválépítészet kurzusán készült installációit is megszemlélni.

Számtalan programot tudnék még kiemelni a kínálatból.

Számokba szedve az idei Ördögkatlanon összesen 151 workshop, 133 koncert, 106 színházi előadás, 81 családi program, 74 kiállítás, 67 beszélgetés, 29 irodalommal kapcsolatos lehetőség, 8 filmes program vár rád.

Böngészd a műsorfüzetet és szerezd be a jegyed / bérleted mielőbb, hacsak nincs már a zsebedben! De ha igazi Katlanbarát vagy, külön is támogathatod a jubiláló fesztivált, cserébe „Nem vagyunk normálisak!” kitűző jár.