ukrán-magyar esküvő az Ördögkatlanon
Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan

Ezeket a programokat semmiképp se hagyd ki az idei Ördögkatlanon!

Augusztus 2-án elstartol a 15. jubileumi Ördögkatlan Fesztivál a Pécs melletti kis falvakban. Ha még nem jártál ott, itt az idő; ha visszatérő vendég vagy, akkor meg úgyis találkozunk!


Kiss M\u00f3nika \u00e9s B\u00e9rczes L\u00e1szl\u00f3 megnyitj\u00e1k a tavalyi \u00d6rd\u00f6gkatlan Fesztiv\u00e1lt

Kiss Mónika és Bérczes László megnyitják a tavalyi Ördögkatlan Fesztivált

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan


2014 óta része a nyaraimnak a Katlan, ahol tényleg mindenki és minden megfér egymás mellett kortól és műfajtól függetlenül: együtt ül az Árokparton gyerek, tinédzser, felnőtt; a programok között pedig megannyi koncert, színházi előadás, kiállítás, alkotóműhely, irodalmi program, beszélgetés.

Egy a kitétel, a minőség, ahogy a főszervezők, Kiss Mónika és Bérczes László hangsúlyozzák. És ez így is van, eddig egyszer sem csalódtam – persze, lehet, hogy annyi pozitív élményt őrzök, hogy a kevésbé sziporkázóknak már nem is jut hely.

Most összeállítottam egy szubjektív listát azokról az idei programokról, ahol biztosan találkozhatunk az öt nap során.

Persze, ahogy böngésztem a műsorfüzetet (ami innen letölthető pdf-ben, nyomtatott verzióban pedig majd a Katlanon találod az Infopontokon, továbbá készült egy ilyen hasznos idősávos táblázat is, amivel előre megtervezheted, mikor, hol szeretnél lenni a programáradatban.), akarva-akaratlanul feltolultak bennem az elmúlt évek emlékei. Az éjszakai, koncert utáni hazaséták a kukoricás mellett Nagyharsányból Kisharsányba, vagy éppen a stopposokal való aktuális élménycsere.

ukr\u00e1n-magyar esk\u00fcv\u0151 az \u00d6rd\u00f6gkatlanon

Ukrán-magyar esküvő az Ördögkatlanon

Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan

Egyszer felvett minket Máté Gábor, barátnőm pedig lelkesen kritizálni kezdte az éppen látott Vörös című darabot.

Te láttad az előadást?

– kérdezte a panaszáradat végén.

Igen… Én rendeztem

– jött a válasz.

Feszültség nem lett belőle, csak egy jó nevetés. Ebből is leszűrhető, hogy itt tényleg mindenki barátságos és segítőkész, helyszínek között pedig élménydús (és könnyű) a közlekedés. Vannak Katlan-buszok is, ha a rövid túra vagy a stoppolás helyett inkább azt választanád, itt böngészheted a menetrendet.

Tavaly megérkezésem után épphogy csak lehuppantam a gondos szimmetriákba rendezett szőlőültetvények övezte Vylyan terasz gyepére, kezemben az elengedhetetlen fröccsel, mellettem felolvasás, zenei blokkokkal megszakítva, és máris úgy éreztem, a nyugalom szigetén vagyok, ahol megszűnik minden gond és nyűg, és az idő kitágul.

Az elnyújtózós programok mellett az idei Katlanos bakancslistámon rajta van a Katlanfutás is, ami eddig valamiért mindig kimaradt.

Jobbnál jobb kortárs magyar köteteket lehet vele nyerni, szóval ha az irodalom és a testmozgás sem áll távol tőled, tarts velem!

a Pro Progressione Our Shared Heritage t\u00e1rsasj\u00e1t\u00e9ka az \u00d6rd\u00f6gkatlanon

A Pro Progressione Our Shared Heritage társasjátéka az Ördögkatlanon

Fotó: Kertész Rita / Ördögkatlan

Vannak előzetes regisztrációt igénylő programok is, például az improvizációs zenei workshopokra a Budapest Improvisers Orchestra vagy Jónás Vera és Halas Dóra vezetésével (a Magyar Zene Háza számos más programmal is kitelepül a Katlanba idén); a mentális zavarok iránt érzékenyítő workshopra vagy a Telex kocsmakvízére. Ezek listáját itt találod.

Zene mindenhol

z\u00e1r\u00f3 Wombo koncert a tavalyi \u00d6rd\u00f6gkatlanon a Nappali Kemping B\u00e1rn\u00e1l

Záró Wombo koncert a tavalyi Ördögkatlanon a Nappali Kemping Bárnál

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan

Bár idén forráshiány miatt a fesztivált nem a francia Wombo bulija zárja a nagyharsányi Nappali Kemping Bárnál, ahogy megszoktuk, de lesz helyette oroszlányi cigányzene a Kale Lulugyi jóvoltából. Minden napra akad a nagy öregekből (Kiscsillag, 30Y, Hiperkarma, Parno Graszt) és a fiatal, feltörekvő zenekarokból is szép számmal, hála a Hangfoglaló programnak.

Zenél majd a LAIHO, a Doggos, Boebeck, a LANOU, a Pandóra Projekt, a Hocuspony, hogy csak párat említsek. De összefuthatunk a Carson Coma, a Duckshell, a Sorbonne Sexual vagy a Cataflamingo buliján is az Árokparton, ezeket a 30Y zenekar kezdeményezésére alapított Pilleszék Titkos Társaság közössége segíti meg.

Mozart Requiem k\u00f6z\u00f6ns\u00e9ge Beremenden az \u00d6rd\u00f6gkatlan Fesztiv\u00e1lon

Mozart Requiem közönsége Beremenden az Ördögkatlan Fesztiválon

Fotó: Pál Zsombor / Ördögkatlan

Az idei komolyzenei nagykoncert elmarad Beremenden, de komolyzenéből azért nem lesz hiány: szombat este lesz Békekoncert a Megbékélés Kápolnában, és egy különleges kezdeményezésre is sor kerül a református templomban. A zeneirodalom legkiemelkedőbb melodrámáit adja elő három fiatal színész, Horváth Csenge, Dino Benjamin és Wunderlich József három fiatal zongoraművésszel, Dani Imrével, Radnóti Rózával és Ránki Fülöppel közösen.

Színház, báb, újcirkusz

Rosencrantz and Guildenstein halott el\u0151ad\u00e1s a K2 Sz\u00ednh\u00e1zt\u00f3l a tavalyi \u00d6rd\u00f6gkatlan Fesztiv\u00e1lon

Rosencrantz and Guildenstein halott előadás a K2 Színháztól a tavalyi Ördögkatlan Fesztiválon

Fotó: Kertész Rita / Ördögkatlan

Na de most elő a kedvenceimmel, mert a Katlant azért is várom, hogy pótoljam az elmúlt évek színházi előadásait.

Ahogy a K2 Katlanbeli történetének indulásakor A nagyharsányi menyasszonyon ott voltam, most sem hagyom ki a társulat felbomlás előtti utolsó bemutatóját, a Felhőkakukkvárat. A K2 egyébként saját Fészket is kapott, amit egész nap programmal töltenek meg. De látható lesz tőlük a Ki vele, Néró!, Az apostol, a Rebbelisek és a nagy kedvenc, a Züfec is.

Az idei fesztivál egyik díszvendége – Kollár-Klemencz László és a Fortepan mellett − a Budapest Bábszínház, akik szintén hoznak egy Fábián Péter rendezést, A Szerb Antal-kódot avagy a Pendragon legendát, ami egy fordulatos, filmes eszközökkel operáló, izgalmas felnőtt előadás. De ha már felnőtt báb, ott lesz a letaglózó Semmi is, amit – tapasztalatból mondom − nem érdemes kihagyni!

A kisebbeknek játsszák a Szegény Dzsoni és Árnikát, de kétségkívül inkább a nagyobbaknak kedveznek programjukkal: lesz még Anima a most végzett bábszínész osztállyal, és egy különleges felolvasószínházi bemutató is, Dekameron tíz kortárs magyar író történetei alapján. Kinéztem még az Ördög Tamás rendezte Darázselőadást Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza főszereplésével, illetve a Forte TársulatAz égő ház című művét is.

ukr\u00e1n n\u00e9nik n\u00e9pviseletben nevetnek az \u00d6rd\u00f6gkatlan Fesztiv\u00e1lon

Fotó: Hock Zoltán / Ördögkatlan

Az újcirkusz is hagyománnyá vált a Katlanon, idén egy szellemes, interaktív spanyol társulat, a Cia Pakipaya jön Villánykövesdre a SHAKE SHAKE SHAKE előadásukkal, és egy mexikói utcaszínházi társulat, akik a Szigeten történő fellépésük mellett szerencsére a Katlant is útba ejtik. Másik, az arcomra mindig mosolyt csalogató programpont az ukrán udvar,

ahol idén a háború miatt nem a kelet-ukrajnai faluból érkező, felejthetetlen energiákkal éneklő, népviseletbe öltözött néniket látják vendégül, hanem Baranyába érkezett ukrán menekült családokat.

A fesztiválhelyszínek között sétálva pedig érdemes lesz majd a BME építész hallgatóinak fesztiválépítészet kurzusán készült installációit is megszemlélni.

Számtalan programot tudnék még kiemelni a kínálatból.

Számokba szedve az idei Ördögkatlanon összesen 151 workshop, 133 koncert, 106 színházi előadás, 81 családi program, 74 kiállítás, 67 beszélgetés, 29 irodalommal kapcsolatos lehetőség, 8 filmes program vár rád.

Böngészd a műsorfüzetet és szerezd be a jegyed / bérleted mielőbb, hacsak nincs már a zsebedben! De ha igazi Katlanbarát vagy, külön is támogathatod a jubiláló fesztivált, cserébe „Nem vagyunk normálisak!” kitűző jár.

Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk