Olaszország romantikus falvaiért az egész világ rajong, Toszkána és az Amalfi-part pedig különösen népszerű úti cél, amelyek pont ezért olykor drágábbak is lehetnek. A nyaralás tervezésekor azonban nem elhanyagolható a helyszín megfizethetősége. Így, ha mindenképp Olaszországban szeretnénk kikapcsolódni, érdemes délebb felé nézelődnünk: Tropea például egy méltatlanul alulértékelt falucska Calabria régiójában.

A nagyjából 6500 főt számláló dél-olasz Tropea félig a magaslatokban, félig pedig a tengerparton helyezkedik el. A város maga egy impozáns, 40 méteres szikla tetején nyújtózik, melyet egy, az „istenek partjának” (Costa degli Dei) nevezett homokos szakasz választ el a Tirrén-tengertől.

Ez is érdekelhet: Látványos éjszakai vonatút indul Olaszország legszebb partszakaszára

Shutterstock

A város történelme nagyjából kétezer évvel ezelőttre nyúlik vissza: elhelyezkedéséből adódóan Tropea már a római, illetve a bizánci időkben is fontos stratégiai szereppel bírt. Kereskedelmi jelentősége miatt az idők során rengeteg támadás érte a várost, a meredek sziklák viszont kivételes előnyöket biztosítottak számára: az uralkodók által is kedvelt Tropea gyakorlatilag saját magát tudta kormányozni, és az adózás alól is mentesült.

A tengerpartról induló lépcsősorokon felsétálva macskaköves utcák tekervényével találkozhatunk, ahol máig láthatók ezek a villák, illetve a különböző korokból fennmaradt templomok és kolostorok.

Shutterstock

Az egyik leghíresebb látványossága a 12. században épült katedrális, valamint a gyönyörű kilátással rendelkező Santa Maria Dell'Isola kolostor.

Tropea elhelyezkedése nemcsak stratégiai szempontból járt előnyökkel, de mezőgazdasági tekintetben is kedvezett a helyieknek: a kellemes klímának köszönhetően ínycsiklandó élelmiszerek sokaságát termesztik a környéken. Az egyik említésre méltó különlegesség a jellegzetes vöröshagyma, az alig csípős és édeskés ízű cipolla rossa.

Olvasd el ezt is! Olaszország legtradicionálisabb étele lehet, hogy nem is olasz?

Ami pedig a fürdőzést illeti a Linguata strand, az Il Convento della Pieta, valamint a Passo Cavalieri is remek választások – legutóbbi ideális helyszín a búvárkodáshoz.

Az aktív utazók körében közkedvelt tevékenységnek számít még a közelben található Lipari-szigetek felfedezése, illetve a Stromboli-vulkán meglátogatása is. Stromboli szigetén kipróbálhatjuk az iszapfürdőzést és bejárhatjuk a vulkanikus térség fekete homokos strandjait is.