Ötfősre szűkítette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) azt a listát, amelynek tagjai közül kerül ki az idei év férfi atlétája. A versenyben lévők között van egy futó és gátfutó, egy súlylökő, egy rúdugró, valamint egy gerelyhajító.


Joshua Cheptegei, Ryan Crouser, Armand Duplantis, Johannes Vetter, illetve Karsten Warholm az az öt sportoló, akik versenyben maradtak az eredetileg 10 jelölt közül.

Instagram /@armand_duplantis_fanuser

Armand Duplantis kétszer döntött világcsúcsot rúdugrásban.

A szűkített listából a svédek rúdugrózsenije, Duplantis és az ugandai hosszútávfutó, Cheptegei emelkedik ki. Előbbi fedettpályán kétszer döntött világcsúcsot, melyet február óta 6,18 méterrel tart, majd szabadtéren egy centivel felülmúlta a legendás Szerhij Bubka 6,14 méteres rekordját, összességében pedig 16 viadalon maradt veretlen ebben az évben.

Instagram /@joshuacheptegei

Joshua Cheptegei 5 és 10 ezer méteren állított fel világcsúcsot hosszútávfutásban.

A tavaly mezeifutásban, majd 10 ezer méteren is világbajnok Cheptegei a félmaratoni vb-n elért negyedik helye után 5 (12:35.36 perc) és 10 ezer méteren (26:11.00 perc) is világcsúcsot állított fel. Utcán pedig 5 kilométeren (12:51 perc) is rekordot döntött.

A többi versenyben lévő sportoló közül a német Vetter gerelyhajításban (97,76 méter), míg a norvég Warholm 400 méter gáton (46.87 másodperc) érte el minden idők második legjobb eredményét. Az amerikai Ryan Crouser súlylökésben (22,91 méter) lépett fel az örökranglista harmadik helyére.

Instagram /@johannes_vetter

Johannes Vetter gerelyhajításban minden idők második legjobb eredményét érte el.

Instagram /@kwarholm

Karsten Warholm 400 méter gáton érte el ugyanezt.

Instagram /@rcrouser

Ryan Crouser a súlylökő örökranglista harmadik helyére került.

A végeredményt a nemzetközi szövetség tanácsának, illetve a nemzetközi atlétika "családjának" szavazatai és a szurkolók voksai alapján hirdetik ki. Előbbié 50, utóbbi kettőé pedig 25-25 százalékban számít be a végelszámolásnál.
A győztes nevét a WA december 5-én, virtuálisan sorra kerülő gáláján jelenti be.

via MTI