Történelem, művészet, szórakozás? Hangulatos régmúlt és pezsgő jelen keveredik New Orleans utcáin – a hely, ahol jazzritmusra lüktet az élet. Íme, 5 olyan kulturális kaland, ami egyértelműen bakancslistára való!

Szöveg: Joó Zsófia

1. Longue Vue House & Gardens 

A város sokszínű közösségi életéből is kiemelkedő kulturális, illetve rendezvényközpont − egy gyönyörű, százéves kúria és parkja − a modern New Orleans társasági, politikai, művészeti gyűjtőpontja. A birtokon egymást érik a kiállítások, koncertek, a gyerekek teadélutánjai, illetve a helyi érdekeltségű üzletemberek találkozói. A látogatókat tai chi órák, közösségi piknikek, színvonalas művészeti előadások, finom falatok és izgalmas beszélgetések várják.

2. New Orleans Művészeti Múzeum 

A belváros hatalmas parkjában épült múzeumban egyedülálló kiállítások versengenek a turisták figyelméért. Alumínium dizájntárgyak, az ötvenes évek radikális kerámiaremekei, változatos témájú fotókiállítások, illetve Sydney és Walda Besthoff szoborkertje szerepelnek az előkelő kínálatban. A múzeum nyár végégig helyt ad a világszínvonalú, Nefertari királynő életét bemutató, ókori egyiptomi tárlatnak, ősszel pedig a japán Edo-korszak egzotikus festményeit vonultatja fel.

Unsplash

3. Sazerac House 

Más jellegű, ám ugyancsak kihagyhatatlan élményt kínál New Orleans leghíresebb szeszbirodalma, az ikonikus Sazerac koktél szülőhelye. A fényűző, háromemeletes épületben elegáns ital- és ajándékbolt működik, de az égetett szeszek titkaira kíváncsi látogatókat elsősorban a kóstolókkal összekötött tárlatvezetések, no meg természetesen maga a lepárló megtekintése vonzza a világ minden tájától. A turisták itt a lehető legautentikusabb forrásból ismerhetik meg a város koktélkultúráját, illetve az 1850-ben alapított márka fordulatos történetét.

4. Preservation Hall 

New Orleans elképzelhetetlen jazz nélkül! A zenei irányzat Mekkájáért természetesen a francia negyed központjába kell elzarándokolni. A Preservation Hall programnaptárát évtizedek óta, az év 350 napján jazzkoncertek és jam sessionök töltik meg. Az intézmény küldetése a város legendás zenei hagyományainak megőrzése és ápolása, valamint a jövő tehetségeinek támogatása. A több mint 50 helyi művész rendszeres fellépéseivel büszkélkedő előadótérben olyan hírességek adtak elő, mint például James „Sing” Miller, Narvin Kimball és Jim Robinson.

Unsplash

5. National WWII Museum 

A második világháború amerikai szerepvállalásának, győzelmeinek és áldozatainak mementója minden korosztály számára izgalmas, tanulságos időtöltést ígér. A kiállítások a hadicselekmények mellett a sorkatonák sorsát is bemutatják, ráadásul fantasztikus technikai megoldásokkal és interaktív eszközökkel. A múzeum egész napos programot kínál, hiszen a termekben több mint 24 000 autentikus tárgyi emléket vonultatnak fel, illetve többórányi filmanyaggal várják a látogatókat.

Érdekel a folytatás? A teljes cikk a Hamu és Gyémánt aktuális lapszámában található. A magazin megrendelhető és előfizethető közvetlenül a kiadótól és digitális változatban is beszerezhető.

Hamu és Gyémánt