Melyik mire való? Útmutató a kések használatához kezdő szakácsoknak
2021-10-30
A Vince gyűjtötte össze a legfontosabb késeket, és azok karbantartását, amiből most mi is szemléztünk egyet.
Egy rövid vágókés rendkívül sok mindenre használható. Sima, éles pengéje ideális kisebb zöldségek darabolására és szeletelésére. Mindemellett passzol precíz munkákhoz és olyan feladatokhoz, mint a fűszernövények szeletelése.
A szeletelőkés a szeletelés mellett hosszú, éles pengéjének köszönhetően alkalmas a hús csontról való levágására
Egy tisztességes séf kés elengedhetetlen kelléke a konyháknak. A séf kés segítségével nagyon precízen lehet vágni, aprítani, kockázni, szeletelni és csíkozni.
Egy másik nélkülözhetetlen késfajta a kenyérvágó kés. Ez a kés recézett pengéjével könnyedén vágja a ropogós kenyérhéjat is.
A keskeny pengéjű csontozókés a húsok és halak kicsontozásához tökéletes. A masszív, merev penge éles hegyben végződik, ami sokkal egyszerűbbé teszi a precíz munkát a hagyományos konyhai késhez képest. A pengét úgy tervezték, hogy könnyen körüljárja a csontokat és az izmokat, amiket egyébként nehéz lenne átvágni.
A klasszikus bárd, jellegzetessége a vastag penge, a hús lebontására szolgál. A bárdot ugyanúgy használhatjuk, mint egy szokásos kést.
Ha a legtöbbet akarjuk kihozni a késekből, tartsuk őket mindig csúcsállapotban. Ennek a legegyszerűbb módja, ha használat után megélezzük őket, így hosszú ideig használhatjuk őket a jövőben.