Drámai hirtelenséggel, életének 61. évében hunyt el Diego Armando Maradona, az argentin válogatott világbajnok klasszisa, a Boca Juniors, a Napoli és a Barcelona korábbi játékosa.

Argentin sajtóhírek szerint hirtelen szívmegállás okozta a Gimnasia La Plata vezetőedzőjeként dolgozó, az elmúlt hetekben többször is kórházban kezelt legenda halálát. A sportlegenda halálhírét az argentin szövetség is megerősítette.

twitter.com

Twitter

Maradonát november elején koponyaűri vérzés miatt műtötték meg. Az akkori beszámolók szerint a műtét komplikációmentes volt, ennek ellenére – alkoholelvonási tünetek miatt – néhány nappal tovább a kórházban tartották. Összesen nyolc napig feküdt benn, mielőtt kiengedték volna.

Maradona 1976-ban, tíz nappal a tizenhatodik születésnapja előtt mutatkozott be az Argentinos Juniors felnőttcsapatában, mellyel kezdetét vette máig páratlan sportkarrierje. Hamarosan megszerezte első élvonalbeli gólját is, a San Lorenzo de Mar del Plata nevű csapat ellen. Öt szezont játszott végig a klubnál. Összesen 167 alkalommal lépett a pályára és összesen 115 gólt szerezett. Utolsó két évében gólkirály lett, így senkit nem ért meglepetésként, amikor a kontinens egyik legnagyobb csapata, a Boca Juniors igazolt játékosa lett. A sárga-kékek színeiben már rögtön az első mérkőzésén duplázni tudott, majd az 1981-es argentin bajnoki címet is elnyerte a klubbal, és sorozatban harmadszor is gólkirály lett.

Az argentin labdarúgó-válogatottban 1977. február 27-én, egy Magyarország ellen vívott meccsben mutatkozott be.

Bár az 1978-as hazai rendezésű világbajnokságon már a válogatott tagja volt, az akkori szövetségi kapitány, Cesar Menotti túl fiatalnak tartotta, így a csapat nélküli lett a világ legjobbja. Az igazi áttörésre az 1986-os labdarúgó-világbajnokság kellett várnia. Argentína ekkora szerezte meg második világbajnoki címét, Maradonát pedig bravúros játéka miatt aranylabdásának választották. A bajnokságon rúgott öt gólja közül a két leghíresebbet Anglia ellen szerezte:

először kézzel jutatta a hálóba a labdát („Isten keze"), majd az évszázad góljának megválasztott találatával, mely során gyakorlatilag végigcselezte magát az egész pályán, ezzel pedig bejutatta csapatát az elődöntőbe.

www.youtube.com

Maradona 'Hand of God' Goal 1986 World Cup

Egy 1991-es pozitív doppingtesztet követően 15 hónapra eltiltották a labdarúgástól, így csak 1993-ban tért vissza a pályára, ám alig egy évvel később, az 1994-es labdarúgó-világbajnokságon a második csoportmeccse után ismét tiltott anyagot, ephedrint találtak a szervezetében, így már több mérkőzésen nem vehetett részt.

A felnőtt válogatottban összesen 91 mérkőzésen, 34 gólt szerzett.

A kliencvenes éve közepétől edzőnek állt: először a Deportivo Textil Mandiyúnál, később a Racing Avellanedánál volt vezetőedző, mindkét megbízatás azonban kudarcba fulladt. 2008-tól lett az argentín válogatott szövetségi kapitánya. Edzőként sokan bírálták, ám végül 2010-ben sikerült kivezetnie csapatát a 2010-es világbajnokságra, ahol az argentinok csoportelsőként jutottak tovább, s végül a negyeddöntőben estek ki. 2018 szeptemberében jelentették be, hogy a mexikói Dorados de Sinaloa edzője lett.