Jóval Sharon Stone, Michelle Pfeiffer vagy akár Marilyn Monroe előtt már létezett egy legendás szőke. Őt pedig úgy hívták, hogy Mae West. Színésznő, az első igazi szőke szexszimbólum, provokátor, a huszadik század első felének ünnepelt sztárja. West emellett korának egyik legellentmondásosabb híressége volt és érdekes élettörténete tele van lehengerlő fordulatokkal.

A színpad lételem

Mae West első fellépése egy templomi ünnepségen volt, amikor mindössze ötéves volt. Tizennégy éves korára pedig már Baby Mae néven ismert vaudeville-i színésznőnek számított. Tizennyolc évesen, amikor ténylegesen felfedezték, nagyobb show-kban kapott szerepet. Az igazi áttörést pedig a Sometime című revü shimmy-tánca hozta meg számára.

​Sosem aggódott a hírneve miatt

Amikor West édesanyja észrevette, hogy túl sok időt tölt egy fiúval, arra biztatta lányát, hogy lépjen tovább. Amikor a színésznő belezúgott Joseph Schenck zenekarvezetőbe, az anyja azt javasolta neki, hogy tartsa nyitva a lehetőségeit...így aztán a zenekar összes többi tagjával randizni kezdett, egytől egyig. West fiatalon soha nem tartott férfit egy-két hétnél tovább maga mellett. Túlságosan lefoglalta a színpadi karrierje.

Szex, szex, szex

West később saját darabjaiban játszott, amelyeket Jane Mast álnéven írt. 1927-ben a Szex címűért tíz nap börtönre ítélték, és ötszáz dolláros bírságot kapott obszcenitásért. Jó magaviseletéért két nappal korábban szabadult.

Nem voltak rossz szokásai

www.flickr.com

Szemtelen viselkedése ellenére a férfiak és a hiúság volt Mae West egyetlen súlyosabb vétke. A színésznő nem ivott, illetve nem dohányzott.

Divat

Pinterest

Elsa Schiaparelli divattervező – Coco Chanel riválisa – tervezte West számos jelmezét. 1937-ben pedig kiadott egy Shocking nevű parfümöt, amelyet West felsőtestét ábrázoló üvegekben dobtak piacra. A kerekded szexszimbólum állítólag egy Coca-Cola palackot is megihletett.

Dalí múzsája

Pinterest

Il volto di Mae West

A Schiaparelli gyakori munkatársa, Salvador Dalí is múzsájának tekintette Mae Westet. Il volto di Mae West című festményén például a gyönyörű színésznőt lakásként képzeli el. Később szürrealista kanapét tervezett róla Mae West ajkai címmel.

Napjainkban pedig e két művet egyként láthatjuk a spanyolországi Figueresben található Dalí Színház-Múzeum Mae West-szobájában.

Tudta mi lesz siker

Mae West szerette volna egyik legismertebb színpadi karakterét, Diamond Lil-t a filmvászonra vinni. A kívánsága teljesült, és Diamond Lil lett A nő okozta vesztét Lady Lou-ja. A színésznő pedig nem csak arra bátorította a Paramountot, hogy az akkor még ismeretlen Cary Grant legyen a főszereplő, de ragaszkodott ahhoz is, hogy egy fekete színész is szerepeljen a filmben. Ez akkoriban meglehetősen kockázatos volt, de kifizetődött.

A film hatalmas sikert aratott, majd elnyerte a legjobb filmnek járó Oscar-díjat. West magasan szárnyalt és határokat tört át - a képernyőn és azon kívül is.