Leslie Nielsen a Csupaszpisztoly című film plakátján.
Paramount

Humor és nevetés – öt vígjáték, amit mindenképp látnod kell!

Napjainkban a drámai filmek és sorozatok hatalmas népszerűségnek örvendenek, ám a vígjátékokról sem szabad megfeledkeznünk. A mély társadalmi problémákat érintő, sokszor kissé nyomasztó alkotások mellett néha jól esik felhőtlenül nevetni egy-egy vicces sztorin. Az alábbi cikkben öt olyan vígjátékot mutatunk be, amit mindenképp látnod kell.

Gyalog galopp

www.youtube.com

Monty Python and the Holy Grail Official Trailer - John Cleese Movie (1974)

Mindannyian szeretjük, ahogy a Monty Python csapata viccet csinál Artúr király legendájából. Amikor megalkották ezt a remekművet nagy valószínűséggel nem is sejtették, hogy a poénok évtizedekkel később is rendkívül közkedveltek lesznek.

A Bergman-stílusú indítójelenet, és az egysoros viccek okán ez a film volt a kulcsa a Monty Python nemzetközi sztárrá válásának. Az abszurd és váratlan poénok a brit humor alapkövévé emelték a mozit, míg a néhai Graham Chapman élete alakítását nyújtotta Artúr király szerepében.

A nagy Lebowski

www.youtube.com

Official Trailer | The Big Lebowski | Screen Bites

Amikor a naplopó Jeff Lebowskit (Jeff Bridges) összetévesztik az azonos nevű helyi milliomossal, a férfi a bowlingcsapatával együtt egy életre szóló kalandra indul. A Coen-fivérek vígjátékában annyi egysoros van, hogy a film sikerét könnyen a frappáns párbeszédeknek is tulajdoníthatnánk, de a színészek remek alakításai is rengeteget hozzátesznek a filmhez.

A film ugyan egy jó hangulatú vígjáték, ám a poénok mellett egy fontos leckét kaphatunk a barátságról és a hősiességről.

Csupasz pisztoly

www.youtube.com

The Naked Gun – Trailer

A Los Angeles-i rendőrség ügyetlen detektívjének, Frank Debinnek (Leslie Nielsen) egy nagyon komoly ellenféllel kell szembenéznie. Miután egyik társát, Nordberget súlyosan megsebesítették, Debin nyomozni kezd az elkövető ellen. A szálak végül a befolyásos üzletemberhez, Vincent Ludwighoz vezetnek, aki merényletet tervez végrehajtani az angol királynő ellen. Debin a nyomozás során szinte mindent elbaltáz, de a szerencse végig az ő oldalán áll.

A film Leslie Nielsen karrierjének egyik csúcspontja volt. A színész rengeteg műfajban kipróbálta magát a Csupasz pisztoly előtt, ám ez a mozi hozta meg számára az igazi nagy áttörést. Külön érdekesség, hogy Nielsen a vígjáték bemutatója idején már 62 éves volt.

Dumb és Dumber – Dilibogyók

www.youtube.com

Dumb & Dumber (1994) Official Trailer - Jim Carrey, Jeff Daniels Comedy HD

A Dumb és Dumber című filmről nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy a készítők képzelete gátlástalanul szárnyalhatott. A Jim Carrey és Jeff Daniels nevével fémjelzett vígjátékban egy lehetetlenül bugyuta páros átszeli egész Amerikát csak azért, hogy visszaadják egy nő aktatáskáját, mivel Carrey karaktere, Lloyd beleszeretett a hölgybe.

A mozi egy megosztó vígjátéknak számít, mivel az írók a poénok tekintetében egyáltalán nem fogták vissza magukat, de talán pont emiatt alakult ki egyfajta kultusz a film körül.

Szőr Austin Powers: Őfelsége titkolt ügynöke

www.youtube.com

Austin Powers: International Man of Mystery (1997) Official Trailer - Mike Myers Comedy HD

Amennyiben a Dumb és Dumber megosztó filmnek számít, ez erre a vígjátékra hatványozottan igaz.

A mozi kegyetlen, mégis rendkívül humoros módon parodizálja ki a James Bond-filmeket. A sztori szerint Austin Powerst (Mike Myers) felébresztik a 30 éve tartó hibernációjából, hogy megfékezze ősi ellenségét, Dr. Genyát, aki egy atomfegyverrel fenyegeti a világot.

A filmből természetesen nem maradnak el az abszurd, sokak számára fárasztó poénok, emellett Myers a 007-es ügynök szinte minden ikonikus tulajdonságát kiparodizálja.