Arról, hogy egyes madárfajok képesek emberi hangokat utánozni már régóta tudunk – elég csak arra az öt papagájra gondolni, akik egy komplett vadasparkot káromkodtak körbe. Most azonban egy új faj is csatlakozott a díszes társasághoz, ugyanis először dokumentálták, hogy az ausztrál lebernyeges réce (Biziura lobata) is jól bánik az emberi szavakkal.

A The Guardian cikkéből kiderül, egy a Tidbinbilla Természetvédelmi Területen nevelkedett hím réce képes az ajtócsapódás hangját, valamint egy káromkodást is utánozni.

Mindez nem mostanában történt: Dr. Peter Fullagar nyugalmazott ausztrál kutató több mint három évtizeddel ezelőtt rögzítette a felvételt. Ez viszont csak nemrégiben került elő újra a holland Leideni Egyetem egyik tudósa, Carel ten Cate által, aki egy madarak hangadásáról szóló könyvben bukkant rá egy homályos utalásra.

Erről írtak is egy tanulmányt, ami a Philosophical Transactions of the Royal Society B című szaklapban jelent meg.

Wikimedia

A már említett káromkodás, amelyet a Ripper nevű réce utánzott az angol „you bloody fool" kifejezés volt, ami magyarra fordítva nagyjából annyit jelent, hogy „te istenverte bolond".

Ripper a tudását valószínűleg annak köszönhette, hogy születése óta emberek között nevelkedett. A kutatók szerint azonban lehet becsapós a felvétel, és a „fool" helyett a „food" szó hangzik el. Ezt azzal indokolják, hogy Ripper gondozója lehetséges, hogy etetéskor viccesen a „here is your bloody food", vagyis „itt az istenverte kajád" mondatot mondta.

www.youtube.com

Talking duck in Australia can say 'you bloody fool' after learning to imitate human speech

Az ajtócsapódás hangja viszont annyira megegyező volt az eredetivel, hogy a tanulmány szerint a réce biztosan ezt utánozta.

Ezen kívül a kutatók Ripperen kívül még másik két récénél is megfigyelték a jelenséget, de róluk nem készült felvétel. A cikk szerint a felfedezés alapjaiban megváltoztatja azt, amit eddig a madarak hangalapú nyelvtanulásának evolúciójáról tudtunk, és a jelenség arra utal, hogy ez a képesség több madárcsoportban egymástól függetlenül fejlődött ki.