Gyakorlatilag eladta a semmit egy vagyonért.

A 67 éves olasz Salvatore Garau megkísérelte a lehetetlent és sikerrel járt. Eladott ugyanis egy nem létező szobrot. Pontosabban egy láthatatlan szobrot, amivel az a célja, hogy az emberi fantáziát használja kvázi agyagául. Leegyszerűsítve a szobor azt ábrázol, amit beleképzelsz.

Ha ez úgy hangzik, mint a világ legértelmetlenebb dolga, nos, az, de valaki hajlandó volt érte 15 ezer eurót fizetni egy online aukción, nagyjából 9 ezer euróval lőve túl az összeget, amire számítottak. Valaki 5,2 millió magyar forintnak megfelelő összeget fizetett ki a nagy büdös semmiért.

Az új tulajdonos egyébként kap egy igazoló okmányt, hogy ő a tulajdonosa annak a semminek, sőt a művésztől még instrukciókat is kapott, hogy milyen helyen állítsa ki otthonában. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha a szobrot úgyis a képzelet szüli, minek fizetné érte, ha megcsinálhatod otthon a saját láthatatlan szobrodat ingyen, nemde?

www.youtube.com

BUDDHA IN CONTEMPLAZIONE, la scultura che non si vede, piazza della Scala, Milano Salvatore Garau

Ez egyébként nem az első ilyen akciója Garaunak, egyszer Milánóban már kiállított egy láthatatlan Buddha-szobrot is. Ahogy egy kommentelő fogalmazott akkor: a kortárs művészet legnagyobb kihívása rájönni, hogy ki ver át valójában kit.

(Forrás: Dazed)