Az egyre nagyobb sikereknek köszönhetően természetesen egyre többen is akarnak elhelyezkedni a magánűrszektorban. Azonban nem meglepetés, hogy egyáltalán nem egyszerű bekerülni.

A Business Insider alapján a Haszon mutatta be, hogyan néz ki Jeff Bezos űrvállalatának, a Blue Origin-nak a felvételi folyamata, és hogy a jövőbeli interjúalanyoknak mire is kell számítaniuk. Minderről a nevük elhallgatását kérő jelenlegi és egykori dolgozók, illetve aktuálisan felvételiző jelentkezők meséltek.

A Blue Origin ugyan nem erősítette meg az Insider értesüléseit, és a lap csupán a mérnökök felvételi eljárásáról kapott információkat – a nagyjából 4000 munkavállalót számláló állomány nagy részét viszont mérnökök teszik ki.

Az viszont biztos, hogy a világ leggazdagabb emberének cégébe nem egyszerű feladat bekerülni.

Rosták tömkelege 

Ha a Blue Origin toborzóinak tetszett valamelyik jelentkezőnek a pályázata, akkor a leendő mérnököknek először egy általános jellegű szűrőhíváson kell jól teljesíteniük. A dolog különlegessége, hogy alkalmanként a pozíciójukhoz tartozó osztály menedzsere hívja fel őket.

Ha a pályázó sikerrel vette az első akadályt, akkor a következő feladat egy esszé írása, amelyben ki kell fejtenie, hogy „miért szenvedélyesen elkötelezett az űrrepülés iránt"?

A terjedelem nincs megszabva, ami tovább nehezíti a pályázó dolgát. Ez után talán az egyik legnehezebb rész jön: a panelinterjú.

Itt jellemzően 4-7 tapasztalt mérnök faggatja a jelentkezőt, akinek először egy egyórás prezentációban be kell mutatnia a korábbi tapasztalatait és a releváns projekteket, amelyekben részt vett. Ezután minden egyes mérnök személyesen is elbeszélget a pályázóval. Nem lehet kényelmes: egy mérnök nagyjából fél óráig ostromolja a kiszemeltet.

A panelinterjú nagyjából öt órát vesz igénybe, amit még szituációs gyakorlatokkal is megnehezítenek. A Haszon kiemeli:

a Blue Origin felvételi eljárása egyáltalán nem számít ipari sztenderdnek, az ágazatban ugyanis inkább a technikai készségekre kíváncsiak, mintsem a szociális skillekre.

SpaceX mellett a Blue Origin viszont bőven megteheti, hogy igen komoly követelményeket támaszt a pályázókkal szemben, mivel szinte minden szakember az említett cégeknél szeretne dolgozni