Minden idők egyik legsikeresebb francia színművésze 88 éves volt. A hírt a színész ügyvédje közölte az AFP hírügynökséggel.


Belmondo 1933. április 9-én született Neuilly-sur-Seine-ben. Az 1950-es évek óta készített filmeket. Az 1960-ban bemutatott és Jean-Luc Godard rendezte Kifulladásig című film hozta meg számára a világsikert – olvasható a róla készült a Wikipedia-oldalon.

A 60-as évektől kezdve egyre többször vállalt szórakoztató produkciókban főszerepet, valamint ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőrök nélkül forgasson. Elsőként az Alain Delon partnereként szerepelt Jacques Deray ikonikus gengsztertörténetében, a Borsalinóban, melyet 1970-ben mutattak be. A film a francia filmgyártás legnagyobb kasszasikere lett.

A 80-as évektől rendszeresen szerepelt színházakban is, a siker pedig itt sem maradt el. Karrierje során nyolcvan filmet forgatott. Hazánkban egyik legismertebb filmje az 1981-es A profi, amit Franciaországban több mint ötmillióan néztek meg.

www.youtube.com

Le Professionnel 1981 Trailer

Belmondo 2001 augusztusában szélütést kapott Korzikán, melynek következtében arca jobboldala lebénult. Öt évvel később megcsúszott fürdőszobájában, combnyaktörést szenvedett, majd a kórházban tüdőgyulladást kapott, állapota hetekig válságos volt. Miután felépült még visszatért a vászonra Vittorio De Sica Umberto D. – A sorompók lezárulnak című neorealista filmremekének remake-jében (Egy ember és kutyája).

A francia filmgyártás egyik legnagyobb alakja 88 éves korában hunyt el.