Hosszú várakozás után most már tényleg hamarosan startol a James Webb űrtávcső küldetése. A csillagászok lelkesek, de rendkívül feszült napok következnek.

A csillagászok ugyan visszaszámolják a napokat a NASA James Webb űrteleszkópjának (JWST) hétvégi indulásáig, de a régóta várt indítással kapcsolatos aggodalom is kezd fokozódni.

A hatalmas projektet évtizedek óta fejlesztik, és mintegy 10 milliárd dollárba került az ügynökségnek. Ráadásul nagyon is reális lehetőség, hogy valami rosszul sülhet el - írja a Futurism az NPR alapján.

www.youtube.com

Impression of Webb’s journey to space

A NASA első igazgatójáról, James Webbről elnevezett űrtávcsőt a NASA, az Európai Űrügynökség (ESA) és a Kanadai Űrügynökség közös programja keretében egy Ariane 5 rakétán indítják a világűrbe a Francia Guyanán lévő európai űrközpontból. A végső dátum pedig karácsony este, azaz december 24-e lett.

A gigantikus szerkezetnek még az űrbe érve is ki kell majd bontania hat és fél méter hosszú tükrét, ami majdnem egy teljes hónapot vesz igénybe.

Tényleg sok minden elromolhat: a JWST csapata még egy nyolcperces videót is közzétett, hogy min kell majd izgulni az elkövetkezendő 29 napban.

www.youtube.com

29 Days on the Edge

Ráadásul az űreszközt megjavítani se nagyon tudják majd, hiszen a a Földtől mintegy másfél millió kilométerre lesz az L2 Lagrande-pontjánál. Azonban, ha minden sikerül, a James Webb egy új korszakot indíthat el az űrkutatásban, és lehetővé teheti, hogy soha nem látott részletességgel lássuk az univerzumot.

Miután eléri a világűrt infravörös fény segítségével évtizedekig pásztázhatja majd a kozmoszt, a Naprendszeren belüli bolygókat és holdakat vagy a legősibb és a legtávolabbi galaxisokat. Volt is munka vele: a NASA legnagyobb hatékonyságú és legösszetettebb űrteleszkópját rakta össze, hogy olyan exobolygók után is kutathasson a távoli univerzumban, amelyen akár élet is lehet.Az eszköz infravörös tartományban működik, és a kozmikus poron is áthatol majd, hogy a távoli égitestek igen halovány jelzéseit is észlelje.

Beszédes adat, hogy fénygyűjtő rendszerének 70-szer nagyobb a kapacitása, mint a Hubble űrteleszkópé.A teljesítménye pedig százszor nagyobb, így a nagy tükörátmérőjének és az infravörös tartományban végzett megfigyeléseinek köszönhetően a világegyetem hőskorába kalauzolhat el minket.