Jaguar F-PACE: már hibrid hajtással is elérhető az emblematikus luxus-sportmodell

Létezik olyan szabadidő-járműbe öntött sportkocsi, amely a maximális vezetési élményt a takarékossággal kombinálja? Minden idők legpraktikusabb Jaguar sportautója, a díjnyertes F-PACE pontosan ilyen, ráadásul most megújult formájában még hatékonyabb, még kifinomultabb, emellett minden eddiginél fejlettebb online kapcsolódást nyújt vezetőjének.


A nagyteljesítményű Jaguar F‑PACE egy szabadidő-jármű bőrébe bújt sportkocsi. Erőteljes megjelenése – a motorháztető domborulatától az erőteljes hátsó vállakig – egyedülálló karakterrel és lenyűgöző kiállással ruházza fel.

A most leleplezett modellfrissítés továbbfejlesztett külső formaterve még határozottabb sziluettet kölcsönöz az autónak, szépségesen megmunkált, vadonatúj belső tere pedig az eddigieknél is exkluzívabb, kényelmesebb utazási élményről árulkodik.

A 2017-ben a világ legszebb és legjobb autójának egyaránt megválasztott Jaguar azonban nemcsak megjelenésével hódít: a műszaki szempontból minden elemében ultramodern F-PACE gondoskodik utasai biztonságáról, illetve fejlett fedélzeti elektronikája révén a szórakoztatásáról is, miközben lenyűgöző menetképességeinek köszönhetően bármilyen úton, bármely időjárási viszonyok között helyt áll.

Az új, 400 lóerős, soros hathengeres 3,0 literes Ingenium benzinmotor és a legújabb 300 lóerős, soros hathengeres, 3,0 literes Ingenium dízelmotor Mild Hybrid (MHEV) technológiával kínál kifinomult motorteljesítményt és kivételes menetdinamikát, míg az új generációs 2,0 literes, soros négyhengeres Ingenium dízelmotorok üzemanyag-fogyasztását szintén az MHEV technológia teszi még kedvezőbbé. Izgalmas újítást jelent a Plug-in Hybrid hajtáslánc megjelenése ebben a modell-kategóriában is: a hálózatról tölthető, soros négyhengeres benzin-elektromos hibrid 404 lóerős csúcsteljesítménnyel, akár 53 km tisztán elektromos hatótávolsággal és akár 49 g/km CO2-kibocsátással teszi még takarékosabbá és fenntarthatóbbá az F-PACE-t. Minden modell alapfelszereltségként kínálja az összkerékhajtást, a Jaguar nyolcfokozatú automata sebességváltójával együtt. Az intelligens hajtáslánc-dinamikai rendszernek köszönhetően ez a hátsókerék-hajtású járműveket idéző menetdinamikát kínál, ugyanakkor a körülményektől függően gyakorlatilag késlekedés nélkül képes módosítani az egyes tengelyekre eső hajtóerőt.

Az F-PACE vadonatúj motorjain kívül a Jaguar kistömegű alumínium vázszerkezetének, valamint a benne alkalmazott, fejlett menetdinamikai technológiáknak köszönheti képességeit. Kategóriájának egyik legkönnyebb járműveként tömegelosztása megközelíti a tökéletesnek tartott 50:50 arányt, ezzel sportos vezetési élményt kínál, kifogástalan rugózási komfort mellett. Az F-PACE könnyű – jelentős részben újrahasznosított – alumínium szerkezete merev és szilárd, magas szintű védelmet kínál minden utasnak, ugyanakkor csökkentett tömege révén – lenyűgöző üzemanyag-fogyasztás mellett – javul a vezethetőség és a fékteljesítmény is.

Az utasok kényelméről és egészségéről fejlett technológiák széles választéka gondoskodik. Az utastéri levegő ionizálás jobb légminőséget szavatol a beltérben: a Nanoe technológia eltávolítja a levegőből az allergén anyagokat, valamint semlegesíti a kellemetlen szagokat. A rendszer újdonsága a 2.5 PM szűrő, amely felfogja a különösen apró (akár 2.5 PM szemcseméretű) részecskéket, ezzel egészségesebbé és kellemesebbé téve az utasteret. Az aktiválásához elég csak megnyomni a „Purify" gombot.

A Pivi Pro szórakoztató rendszer legújabb változata a 11,4 colos, ívelt üvegpanellel szerelt, vadonatúj HD érintőképernyőn keresztül kezelhető. A rendszer jobb leolvashatóságot, háromszor nagyobb fényerőt, valamint 48 százalékkal megnövelt felületet kínál, mint a korábbi, 10 colos képernyő. Az egyszerűbb menüstruktúra révén a leggyakrabban használt funkciók 90 százaléka kettő vagy kevesebb érintéssel elérhető a nyitóképernyőről. A létfontosságú adatok villámgyors elérhetősége érdekében az új F-PACE új 12,3 colos, HD virtuális műszerfal kijelzőt kapott. A szélvédőt is képernyőként használó, legújabb head-up display technológia révén figyelemelterelés nélkül gondoskodik a vezető teljes körű, azonnali tájékoztatásáról.

A kategóriában első ízben alkalmazott aktív útzaj-csillapítási technológia folyamatosan méri az útfelületen keletkező rezgéseket, és kiszámítja, milyen eltolt fázisú hanghullámmal tudja semlegesíteni az utasok füléhez eljutó zajokat. Ezzel csökken az utastéri zajszint, kifinomult utazási élményt nyújtva az F-PACE minden utasának.

Cikkünk megjelenését a WAE kft. támogatta.