Idős kezet fog egy fiatal kéz
Pixabay / truthseeker08

Interjúkötetet adott ki a halálról a Hospice Alapítvány

A halálról, halandóságról elmélkedni nem csupán filozofikus-elvi szinteken lehetséges. A gyakran tabuként kezelt téma ezúttal két ember őszinte, valósággal átitatott beszélgetéseiben körvonalazódik egy könyv lapjain keresztül.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991 óta képviseli hazánkban a hospice szemléletű ellátást. A szervezet daganatos betegek humánus ápolásában, fájdalmuk csillapításában, családjuk lelki támogatásában vesz részt, miközben fókuszában az emberi méltóság tisztelete áll.

Tabukérdések egy könyvben

A halál életkérdés című interjúkötet ezt a munkát, valamint a halál témakörét a szervezet pszichológusa szemszögéből mutatja be. A könyv Bérczes Tibor a 17 éve az óbudai hospice-ban dolgozó Biró Eszterrel folytatott beszélgetéseit tartalmazza, olyan kérdéseket feszegetve, mint: „Szembesítenünk kell-e a haldoklót a tényszerű helyzetével?", „Be kell-e, be szabad-e vonnunk a gyerekeket ebbe a történetbe?" „Hogyan dolgozzuk fel a veszteséget?".

A kötet Bérczes Tibor szemével

Bérczes Tibor a kötethez írt előszóban úgy fogalmaz: „a könyvben olvasható beszélgetésekben egy átlagember, aki a látszat ellenére nem a halállal kel és ébred, kérdez egy nem átlagos tudású pszichológust, aki egyebek mellett amellett érvel, hogy a bennünk lévő halálfélelem nem nő, hanem csökken, ha szembe merünk nézni halandóságunk tényével."

Méltósággal létezni

A személyes hangvételű egyéni meggyőződések arra ösztönöznek, hogy átgondoljuk a méltóság szerepét a halálunkban és az életünkben egyaránt, így lehetőséget teremtve arra, hogy halandóságunk tudatában még inkább szeressük az életet.

A halál életkérdés című könyv megrendelhető közvetlenül a Hospice Alapítvány honlapjáról.

Szerző: Pápai Anita