A CRISPR technológia injekció formájában segített a rendellenesség kezelésében.

A terápia elképesztően hatékonynak tűnik, mivel szinte minden májsejtet átszerkeszt, hogy megállítsa a betegséget okozó mutációt.

A CRISPR lehetővé teszi számunkra a genetikai mutációk kijavítását, és mivel ezek a mutációk több mint 6000 emberi betegségért felelősek, a technológia drámai módon javíthatja az emberi egészséget.

A CRISPR egyik módja a betegségek kezelésére az érintett sejtek eltávolítása a páciensből, mutáció szerkesztése a laborban és a sejtek visszahelyezése a testbe, hogy szaporodjanak a sejtek.

Egy csapatnak sikerült meggyógyítani sarlósejtes vérszegénységben szenvedő embereket a csontvelő sejtek szerkesztésének, majd infúziójának segítségével.

A csontvelő azonban egy elég különleges eset, és sok mutáció nehezebben elérhető szervekben okoz betegségeket.

Egy másik lehetőség révén magát a CRISPR rendszert illesztik be a testbe, hogy az közvetlenül az érintett szervekben végezhessen szerkesztéseket.

Ezt csak egyszer próbálták meg elvégezni, úgy, hogy CRISPR terápiát injektáltak egy ritka látási rendellenesség esetén az érintettek szemébe.

www.youtube.com

What is CRISPR?

A CRISPR terápia injekciója közvetlenül a véráramba azonban problémát jelenthet, mivel még meg kell találni a szerkeszteni kívánt sejteket.

Ez problématikus, mivel ha a mutáció mindenütt jelen van, de csak egy májbetegséget okoz a szervezetben, akkor nem szeretnénk, ha a terápia a hasnyálmirigyben vagy a vesében is hasznosulna.

Az Intellia Therapeutics és a Regeneron Pharmaceuticals kutatói azonban most először bizonyították, hogy a véráramba juttatott CRISPR terápia a kívánt szövetekbe utazhat génszerkesztés céljából.

Az első fázisú klinikai vizsgálat során az Intellia kutatói egy NTLA-2001 névre keresztelt CRISPR terápiát fecskendeztek be hat ember véráramába, akik ritka, potenciálisan halálos genetikai rendellenességben szenvedtek (úgynevezett transthyretin amyloidosisban).

A betegségben szenvedők májai destruktív fehérjét termelnek. A CRISPR terápiát úgy tervezték, hogy megcélozza azt a gént, amely a fehérjét előállítja és leállítja annak termelését.

Az NTLA-2001 egyetlen injekciója után, három, nagyobb dózist kapott beteg fehérje szintje is lecsökkent 80–96 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy előttünk áll a génszerkesztés fényes jövője.

(Forrás: Big Think)