Nekünk tojásrántotta, másnak leves – öt furcsa reggeli a világ különböző pontjairól
2021-10-04
Mi viszonylag bőségesen reggelizünk, az olaszok azonban egy kávéval is beérik – bár a legtöbb országban szintén a nap első étkezési a legfontosabb, ahány ház, annyi szokás. És ez a szokás hazánkból nézve néha elég furcsa. Íme öt reggeli a világ különböző pontjairól.
A mas huni egy tipikus maldív reggeli, amely tonhalból, hagymából, kókuszdióból és chiliből áll. Az összes hozzávalót apróra vágják és összekeverik a kókuszdió reszelt húsával. Ezt az ételt általában frissen sült roshi lapos kenyérrel (az indiai chapatihoz hasonló) és édesített forró teával fogyasztják.
A Changua (tejleves tojással) Kolumbia középső Andok régiójának (különösen Boyacá és Cundinamarca területének) köztük a fővárosnak, Bogotának a jellegzetes, kiadós reggeli levesféléje. Másnaposság elleni gyógyírként is ismert, mivel népszerű késő esti étel.
Az injera savanyított, erjesztett, enyhén szivacsos állagú lapos kenyér, amely hagyományosan tefflisztből készül. Etiópiában az injera az alapélelmiszer, Kelet-Afrika más országaiban is fogyasztják azonban. Az injera az étkezés központi eleme, mint máshol a kenyér vagy a rizs.
A nasi goreng az indonéz és a maláj nyelvben egyaránt "sült rizst" jelent. A nasi gorenget származási régióján kívül, Délkelet-Ázsia tengerparti részén gyakran húsdarabokkal és zöldségekkel főzött indonéz rizsételként írják le, bár a térségben számos maláj nyelvű közösségben, például Malajziában, Szingapúrban és Bruneiben is elterjedt.
A maláj szigetvilágból származó történelmi migráció révén vált népszerűvé Srí Lankán, az indonéz bevándorló közösségek révén olyan országokban, mint Suriname, és az Indonéziához fűződő gyarmati kapcsolatai révén Hollandiában.
A jianbing egy hagyományos kínai utcai étel, amely a palacsintához hasonlít, az ország egyik legnépszerűbb utcai reggelijeként tartják számon. A jianbing fő összetevői a búza- és gabonalisztből, tojásból és szószokból álló tészta.