Ausztrál kutatóknak egy hatalmas rádióteleszkóp segítségével sikerült rábukkanni négy bolygóra, amelyek közelében csillagok keringenek.

Az említett teleszkóp a Hollandiában található LOFAR (Low Frequency Aray) volt, amely a világ legnagyobb rádióteleszkópja: mintegy 300 ezer négyzetmétert képes lefedni.

A teleszkópnak és a tudósoknak sikerült a Naprendszer közeléből néhány vörös törpe jelét érzékelni, amely a szakemberek szerint eddig ismeretlen bolygókra utalhatnak.

A felfedezés a rádiócsillagászat mérföldköve lehet, hiszen ha a bolygók létezése bizonyítást nyer, akkor a jövőben számos új planéta azonosítható lesz az univerzumban.

A Queenslandi Egyetem egyik fizikusa észlelte először az egyik exbolygót még 2020-ban, ami minden bizonnyal a GJ1151 nevű vörös törpe körül kering. Azonban ekkor még kérdéses volt, hogy a jeleket valóban az új bolygótól érkeztek.

Az elmúlt egy évben azonban összesen 19 vörös törpe rádiójeleit sikerült befogni (többségük aktív csillag), amelyek némelyike 160 fényévre van a Földtől. Emellett feltételezhetően négy olyan jelet is érzékeltek, amik csak akkor lehetségesek, ha egy bolygó megzavarja a csillagok mágneses mezejét.

Ezeket megvizsgálva a szakemberek szerint a Merkúr és a Föld méretéhez hasonló bolygókat találhattak, amelyeknek a keringési idejük 2 és 5 nap között van. Ráadásul a bolygók körül keringő vörös törpék miatt akár lakható zóna is lehet a terület, ami nem egyenlő azzal, hogy élet is van a planétákon. A kutatás következő szakasza a lehetséges légkör kiderítése lesz.

A kutatás a Nature folyóiratban jelent meg.

(IFLScience)