Az erjesztett ételeknek óriási divatja van mostanában, ennek okán pedig öt olyan szempontot mutatunk be, amiért érdemes fermentált élelmiszereket fogyasztani.

Tele vannak jótékony tejsavbaktériumokkal

A legtöbb fermentált élelmiszer olyan baktériumokkal rendelkezik, amelyek potenciális probiotikus hatással bírnak.

Ez azt jelenti, hogy ezek a baktériumok segíthetnek helyreállítani a bélben lévő baktériumok egyensúlyát, támogathatják az emésztés egészségét, és enyhíthetik az emésztési problémákat.

Könnyebben emészthetők

Jasmin Chew/Unsplash

Mivel a természetes cukrok és keményítők egy része már lebomlott bennük, az erjesztett élelmiszerek könnyebben megemészthetők.

Az erjesztés például a tejben lévő laktózt egyszerűbb cukrokká – glükózzá és galaktózzá – bontja le, ami laktózérzékenység esetén könnyebben emészthetővé teheti az olyan termékeket, mint a joghurt, a kefir és a sajt.

Ez is érdekelhet: Stresszmentes élet? Ha ilyen ételeket fogyasztunk, 4 hét után csökken a stressz

Javítják a tápanyagok hozzáférhetőségét

Amikor bizonyos élelmiszereket fermentálunk, akkor történetesen segítünk növelni azok egészségügyi potenciálját. Ez azt is jelenti egyben, hogy az általuk biztosított vitaminok és ásványi anyagok könnyeben elérhetővé válnak a szervezetünk számára.

Ennek oka, hogy egyes természetes vegyületek, mint például a szójababban található fitinsav, gátolhatják az olyan tápanyagok felszívódását, mint a vas és a cink. Ezen élelmiszerek fermentálásával azonban eltávolítjuk ezeket az „antitápanyagokat", így a tápanyagtartalmuk jobban elérhetővé válik számunkra. Ugyanezeket az előnyöket tapasztalták a kovász esetében is: javul az ásványi anyagok hozzáférhetősége, alacsonyabb a glikémiás reakció és jobban lebomlanak a fehérjék.

Ezenkívül a bélrendszerben lévő jótékony baktériumok fokozásával elősegíthetjük a B-vitaminok és a K-vitamin előállítására való képességüket.

Módosítják a hangulatot és a viselkedést

Gian Cescon/Unsplash

A bélrendszerrel kapcsolatos ismereteink gyorsan fejlődnek, és úgy tűnik, hogy az erjesztett élelmiszerek fontos szerepet játszhatnak a hangulatunk szempontjából. A szakemberek szerint ugyanis a probiotikus baktériumok bizonyos törzsei javíthatják a szorongás és a depresszió tüneteit.

Egy másik törzs, a Lactobacillis casei Shirota szintén befolyásolhatja a kortizol termelődését és jelentősen csökkentheti a stressz fizikai tüneteit.

Támogathatják a szív egészségét

Több kutatás szerint az egészséges fermentált élelmiszerek fogyasztása összefüggésbe hozható a szívbetegségek alacsonyabb kockázatával. Ezen mechanizmusok közé tartozhat a vérnyomás mérsékelt csökkenése és a koleszterin egyensúlyának javítása is.

Biztonságosak a fermentált élelmiszerek?

Az erjesztett élelmiszerek az emberek nagy többsége számára biztonságosak, de egyeseknél, például hisztamin-intoleranciában szenvedőknél előfordulhatnak mellékhatások. Továbbá, ha az erjesztett élelmiszerek újak számodra, vagy nem szoktál hozzá a rostban gazdag étrendhez, olyan tüneteket tapasztalhatsz, mint a puffadás vagy éppen a hasmenés.

Emellett a fermentált élelmiszerek bevezetését súlyos beteg vagy immunhiányos személyeknek háziorvos vagy egészségügyi szakember irányítása mellett szabad elvégezni.

Amennyiben magadnak készítenél fermentált élelmiszereket, mindig kövesd a recepteket, és ügyelj arra, hogy steril eszközöket használj, valamint gondosan tartsd be az erjesztési időre és hőmérsékletre vonatkozó leírásokat.

Forrás: BBC Goodfood