Shutterstock

Magyarország élen jár az elhízásban egy új kutatás szerint

Kizárólag egyetlen ország van az Európai Unióban, amelyben az elhízottak aránya magasabb, mint Magyarországon. Ellenben a szomszédos Románia az unió legkedvezőbb értékeivel rendelkezik, ha az elhízásról van szó.

Málta az Európai Unió legelhízottabb tagállama. Viszont utána Magyarország következik a sorban. Az elhízási lista végén pedig Románia áll a legfrissebb adatok alapján – írja a Haszon.

Egy korábbi kutatás vizsgálta meg, az uniós országok lakosságának hány százaléka elhízott – a 30-nál nagyobb testtömegindexű embereket számítottak elhízottnak. Most pedig a G7 gyűjtése alapján készült listát mutattak be.

Ez is érdekelhet: A szívünkkel is jót teszünk, ha ezt hallgatjuk alvás közben

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió „legelhízottabb” tagállamaiban (2019-es adatok alapján):

  1. Málta – 27 százalék
  2. Magyarország – 24 százalék
  3. Horvátország – 23 százalék

Az elhízott felnőtt lakosság kerekített aránya az Európai Unió „legkevésbé elhízott” tagállamaiban (2019-es adatok alapján):

  1. Románia – 11 százalék
  2. Olaszország – 12 százalék
  3. Bulgária – 13 százalék

Az elhízottak aránya EU-átlagban 15-ről 16 százalékra, Magyarországon pedig 20,6-ról majdnem 24 százalékra nőtt 2014 és 2019 között. A magyarok legrosszabbul kereső 20 százalékánál 27,2 százalék volt az elhízottak aránya, amíg a legjobban kereső 20-százaléknál 16,6 százalék.