UFO- és sci-fi-rajongók, valamint tudományhívők milliói várnak arra, hogy az emberiség bizonyítékot találjon más űrbéli civilizációk létezésére. Egy svéd tudós szerint azonban ennél rosszabb hírt nem is kaphatnánk.

The universe is unbelievably big – trillions of stars and even more planets. Soo… there just has to be life out there, right?

The Fermi Paradox — Where Are All The Aliens? (1/2)

Hogy érthető legyen Nick Bostrom, az Oxfordi Egyetemen dolgozó svéd filozófus aggálya – melyről az IFLScience számolt be –, két elmélettel kell megismerkednünk: a Fermi-paradoxonnal és az úgynevezett „nagy szűrővel.”

Előbbi elmélet Enrico Fermi olasz fizikus nevéhez fűződik: gondolatmenete szerint valószínű, hogy az univerzumban számos, a Földünkhöz hasonló bolygó létezik. Ha így van, az is okkal feltételezhető, hogy más égitesteken is kialakult az élet, sőt fejlett civilizációk is létrejöhettek.

Ez is tetszeni fog! Minden bizonnyal lakhatatlan a legközelebbi Föld-méretű bolygó

De akkor miért nem próbáltak kapcsolatba lépni az emberi fajjal?

Fotó: Shutterstock

Illusztráció.

Sok kutatót foglalkoztat a kérdés – az egyik lehetséges magyarázattal Robin Hanson közgazdász állt elő. Szerinte bizonyos valószínűségi korlátok, azaz szűrők akadályozzák meg a civilizációkat abban, hogy elhagyják naprendszerüket. Ezek a szűrők egy faj korai fejlődési szakaszában is jelentkezhetnek: például a többsejtű életformává váláskor.

Lehet, hogy ezt a lépcsőfokot több idegen faj „megugrotta” korábban, de egy akadályon, a „nagy szűrőn” mégis fennakadtak – különben már kapcsolatba léptek volna velünk. Akármi is legyen ez a bizonyos szűrő, alighanem egész civilizációk pusztulását okozhatta.

Kérdés, hogy az emberiség túljutott-e már ezen a lépcsőfokon. Ezen a ponton válik érthetővé, miért töltené el rémülettel Bostromot, ha fejlett idegen civilizáció jelére találnánk egy másik bolygón, például a Marson.

Maradva a példánál, ha egy Mars-expedíció egy egyszerű életforma nyomaira bukkanna a vörös bolygón, abból csak annyi következne, hogy a nagy szűrő a fajok fejlődésének egy későbbi pontján jelenik meg.

Minél fejlettebb civilizációra találunk bizonyítékot, annál sötétebb jövő rajzolódik ki az emberiség számára; egy ilyen felfedezés ugyanis azt valószínűsítené, hogy a nagy szűrő még előttünk áll, és az emberi faj – más civilizációkhoz hasonlóan – kipusztul még azelőtt, hogy más galaxisokba jusson el.

Egy ilyen felfedezés pusztító csapással érne fel. A valaha volt legrosszabb hír lenne az újságok címlapján

– fogalmazott Bostrom.

Remélem, csak halott sziklákat és élettelen homokot találunk a Marson, a Jupiter Europa nevű holdján vagy bárhol máshol.

Az is igaz – nyugtat meg minket az IFLScience írása –, hogy más elméletek is születtek a Fermi-paradoxon feloldására. Ha azonban Bostromnak van igaza, bőven van félnivalónk.