Illusztráció

Felfedeztek egy ösvényt, ahol a Föld legnagyobb dinoszauruszai jártak

A lábnyomok még 200 millió év után is kivehetőek.

A brit paleontológusoknak jól indult az év: egy hobbipaleontológus felfedezett Wales egyik strandján egy 50 méteres ösvényt, amelyet a dinoszauruszok korai rokonai használhattak.

A lábnyomok arra utalnak, hogy bő 200 millió évvel ezelőtt hosszú nyakú dinoszauruszok, minden bizonnyal a híres Diplodocust is magába foglaló Sauropodomorpha-klád egyik tagjának példányai, szauropodák vagy proszauropodák éltek a térségben.

twitter.com

A series of tracks on a public beach point to the presence of large, long-necked dinosaurs in Wales over 200 million years ago. The Penarth footprints are believed to have been left by sauropodomorphs, a group which includes the iconic Diplodocus https://www.nhm.ac.uk/discover/news/2021/december/dinosaur-tracks-on-welsh-beach-evidence-sauropod-gathering.html?utm_source=tw-link-post-20211231-ja&utm_medium=social&utm_campaign=news …

A szauropodák termete tekintélyt parancsoló volt: óriási mérete mellé hosszú nyak és farok társult, négy lábon jártak, és a Földön valaha élt legnagyobb szárazföldi állatokról van szó. A proszauropodák időben megelőzték a szauropodákat, kisebbek voltak, és gyakran képesek voltak két lábon is járni.

Az ösvényt a hobbipaleontológus Kerry Rees fedezte fel a Cardiffhoz közeli Penarth strandján 2020-ban. A londoni természettudományi múzeum szakértői – Susannah Maidment és Paul Barrett – eleinte szkeptikusak voltak, mivel sok geológiai képződményt lehet tévesen ősi állatok nyomának tartani, de aztán alapos vizsgálatok nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy triászkori, vagyis 200-250 millió éves állatnyomokról van szó.

twitter.com

The freshly described #dinosaur tracksite, recorded with #photogrammetry, animated (and analysed) in #Blender3d https://twitter.com/NHMdinolab/status/1476548201238994947 …pic.twitter.com/jXJKIKTQ1C

A nyomok között felgyűrődött laza talaj körvonalai is megtalálhatók, amelyek arra utaltak, hogy egy lábakon járó állat nyomairól lehet szó. Néhány helyen még lábujjnyomot is észleltek. A dinónyomokat háromdimenziós technológiával örökítették meg az utókornak, mert az árapály előbb-utóbb véglegesen erodálja őket, írja az MTI.

twitter.com

Individual tracks of course were much nicer models. Also, all the photos and models are freely available as supplemental info! And the Paper and data are #openaccesspic.twitter.com/JH8Y0FyDH9

A kutatásról a Geological Magazine című szakfolyóiratbán lehet részletesebben olvasni.