woman in white dress painting

Valaki megtartotta Károly és Diana esküvői tortáját, most óriásit kaszáltak rajta

Minden bizonnyal a világ egyik legdrágább süteményéről van szó.

Finoman szólva sem nevezhető teljesen frissnek az a tortaszelet, amelyet még 1981. július 29-én vágtak fel, mégis elképesztő összeget fizettek ki érte. Mindezt azért, mert a sütemény Károly herceg és Diana hercegné esküvőjéről származik, és 40 évig sikerült megőrizni.

A rossz hír, hogy a tortaszelet már nem ehető, hiszen az eredeti tulajdonosa nem hűtőben tárolta: az eredeti tulajdonosa Moya Smith volt, aki a királynő személyzetének egyik tagjaként kapta. Ő nem esett kísértésbe, és ahelyett, hogy megette volna, elcsomagolta egy alufóliába, majd egy süteményeknek szánt fémdobozba.

Ahogy pár hete mi is megírtuk, a marcipán alapú tortaszeletet fehér cukormázzal borították, amelyen a királyi címer piros, kék és ezüst cukormintája látható, ezek kívül pedig egy ezüst patkó és fémbevonat is díszíti a negyvenéves édességet.

Valószínűleg ízre már nem hangzik ilyen jól.

A tulaj családja aztán túladott rajta 2008-ban egy gyűjtőnek, aki az esküvő után 40 évvel szintén megvált tőle. A tortából egyébként 23 szeletet osztottak ki akkoriban.

twitter.com

A slice of Prince Charles and Princess Diana's 40-year-old wedding cake is up for auction in South Cerney near Cricklade today. It was given to a member of the Queen Mother's household at Clarence House on their wedding day. https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-gloucestershire-57998885 …pic.twitter.com/Deg4Y4nIHD

Végül egy brit aukción 1850 fontért, azaz nagyjából 750 ezer forintért kelt el a finomság. A torta árát eredetileg 300-500 font közé becsülték.

A boldog tortatulajdonosról nem sokat tudni, csak annyit, hogy online vett részt az aukción Leeds városából.

Az évek során számos más, a királyi esküvőkről származó, ételekkel kapcsolatos emléktárgyat is hasonló módon árvereztek el. 2012-ben Diana és Károly egy másik tortájából egy különálló szeletet adott el a Julien's Auctions Beverly Hillsben, valamint egy jóval frissebb darabot Katalin hercegné és Vilmos herceg 2011-es esküvői tortájából.

(BBC)