Galleria bevásárlóközpont a dél-szöuli Gwanggyo városában, nem messze a Suwon Gwanggyo tavas parktól
OMA

Csúnya vagy szép? Extravagáns bevásárlóközpont épült Dél-Koreában

Galleria: így hívják Dél-Korea első, igazán előkelő, és legnagyobb bevásárlóközpont-láncát. A franchise-ként működő vállalat legújabb épülete azonban meglehetősen megosztó, leginkább extrém külseje miatt.

Gwanggyo egy feltörekvő város Szöultól 25 km-re, itt építették fel a Galleria hatodik bevásárlóközpontját, amely nem messze a Suwon Gwanggyo tavas parktól fekszik. Hogy sokszínű környezetéhez megfelelően illeszkedjen, az OMA Office Work egyedi homlokzatot tervezett az épületnek, amely kiemeli mind a környezeti, mind pedig a városi dizájnelemeit.

Ez pontosan egy kőszerű, mozaikos kialakítású építményt jelent, amelyet egy üvegből épített, 3D-s alakzat fon körbe. Bár megnyerő külsőt kölcsönöz az épületnek, az üvegezés nem pusztán dekoráció: azon keresztül a környéken bámészkodók néhány futó pillantást vethetnek a futurisztikus épület belsejére, a vásárlók pedig élvezhetik a fejlődő város látképét.


OMA


A futurisztikusan kialakított üvegezés nem pusztán dekoráció



OMA


Az üvegezés a bevásárlóközponton belüli fő útvonalat követi



OMA


Az épületben olyan érzésünk van, mintha a jövőbe csöppentünk volna



OMA


Vásárlás közben a fejlődő város látképén gyönyörködhetünk



OMA


A teraszos kialakítás a kulturális kiállításoknak és előadásoknak kedvez


Az új dél-koreai bevásárlóközpont egy extravagáns műalkotás

OMA


Az épületet úgy tervezték, hogy illeszkedjen sokszínű környezetéhez


Az épület belsejében ez esetben az út nem sárga téglával van kikövezve, hanem ki van üvegezve, hiszen az jelöli a látogatók számára a fő útvonalat. A sétány egymást követő teraszok sorozata, amelyet különböző kiállítások és előadások tartására alakítottak ki, ezzel is megtámogatva a fejlődő városrész kultúrális életét. Az épület tetején található tetőkertet szintén kiskereskedelmi és kulturális események megrendezésére használják majd.