d-vitamin
Unsplash/Andres Siimon

A vitamin, amitől elkerülheted a betegségeket

A kutatások szerint a D-vitamin-hiány egyik jele lehet, ha gyakran megbetegszünk az olyan légúti fertőzésekkel, mint például a megfázás vagy az influenza. Egy tanulmány szerint 4000 NE D-vitamin szedése segíthet a fertőzések kivédésében.

Az már eddig is köztudott volt, hogy a D-vitamin létfontosságú az immunrendszer támogatásában és a fertőzések elleni küzdelemben.

Egy tanulmány szerint viszont a D-vitamin-kiegészítők 40 százalékkal csökkenthetik a fertőzés kockázatát – olvasható a tanulmányt röviden szemléző PsyBlog oldalán

Miután egy éven át tanulmányozták a betegeket, a kutatók 40 százalékos csökkenést találtak az akut légúti megbetegedésekben azoknál, akik nagyobb D-vitamin-dózist szedtek. A tanulmány vezető szerzője Adit Ginde is kiemelte: a D-vitamin javíthatja az immunrendszer képességét a fertőzések leküzdésére, mivel erősíti az immunrendszer első védelmi vonalát.

A következtetések egy 107 idősotthoni beteggel végzett klinikai vizsgálatból származnak. A betegek fele nagy dózisú D-vitamin-kiegészítőt kapott (körülbelül napi 4000 NE-ig), a másik fele pedig jóval kisebbet (napi 1000 NE-ig). A betegeket 12 hónapon keresztül követték, hogy megfigyeljék, hányszor szenvedtek különböző akut légúti fertőzésben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a magasabb D-vitaminadagok csaknem felére csökkentették a kockázatot.

Ez egy potenciálisan életmentő felfedezés. Az orvosok fegyvertára szűkös a légúti fertőzések leküzdésére, különösen mivel a legtöbb vírusfertőzés, ahol az antibiotikumok nem használnak. De úgy tűnik, hogy a D-vitamin potenciálisan képes megelőzni ezeket.

– mondta Ginde

A D-vitamin-hiány egyéb jelei közé tartozik a fáradtság és a kimerültség, a hátfájás, a depresszió, az izomfájdalom és még a hajhullás is. Erről itt írtunk.