A tudósok szerint ez a ritka cápa szűznemzés lehet az első ily módon dokumentált eset, miután a cápabébi egy kizárólag nőstények által lakott akváriumban született.

Az Ispera névre keresztelt csillagos cápabébi - amely szardíniai nyelven reményt jelent - az olaszországi Szardínián található Acquario di Cala Gonone-ban született - írja a Business Insider.

Az anyja tíz évet élt egy akváriumban egy másik nősténnyel és a tudósok gyanúja szerint az újszülött lehet az első dokumentált eset a cápák parthenogenezisére ezen a fajon belül. A parthenogenezis egy olyan ritka jelenség, amikor egy petesejtből embrió fejlődik anélkül, hogy spermiummal megtermékenyítenék.

A Live Science szerint több mint 80 gerinces fajnál figyelték meg a folyamatot, köztük cápáknál, halaknál és hüllőknél.

Körülbelül 15 cápafajról és rájafajról tudjuk, hogy képes erre

- mondta Demian Chapman, a floridai Mote Marine Laboratory & Aquarium cápa és rája védelmi programjának igazgatója.

Hozzátette, hogy bár a cápák legtöbb fajtája képes ilyen módon szaporodni, a vadonban ezt rendkívül nehéz dokumentálni.

Chapman emellett arról beszélt, hogy a vadonban a parthenogenezis lehet az utolsó lehetőség azon nőstények számára, amelyek nem találnak párt az alacsony populációsűrűségű helyzetekben. Ez a válaszreakció viszont a fogságban tartott cápáknál is kialakulhat, akiket hosszú időre elválasztanak a hímektől.

A National Geographic szerint a parthenogenezisnek két különböző típusa létezik. Az egyik az apomixis, amely a klónozás leggyakrabban előforduló típusa a növények körében. A másik, amelyet cápáknál dokumentáltak, az automixis, amely az anya génjeinek kismértékű keverését jelenti, hogy az anyához hasonló, de nem pontos klónok, utódok jöjjenek létre.

De Agostini/Getty Images

Két csillagos cápáról készült illusztráció.

Christine Dudgeon, az ausztráliai Queenslandi Egyetem kutatója elmondta, hogyan működik a parthenogenezis.

Ahelyett, hogy egy spermiummal egyesülve embriót hoznánk létre, a petesejt egy poláris testtel egyesül, ami lényegében egy másik sejt, amely a petesejt keletkezésével egy időben keletkezik, és rendelkezik a komplementer DNS-sel. A parthenogenezis lényegében a beltenyésztés egy formája, mivel az utódok genetikai sokfélesége nagymértékben csökken

- fejtette ki a kutató.

Ennek eredményeként a parthenogenezis utódainak kisebb lehet az esélye a túlélésre. Az olasz akvárium tengerbiológusai DNS-mintákat küldtek egy laboratóriumba, hogy megerősítsék, Ispera valóban parthenogenezis útján született e.