Most még több bizonyíték van arra, hogy az Orion csillagkép orránál elhelyezkedő bizarr csillagrendszerben található az ismert világegyetem legritkább bolygótípusa: az egyetlen, amely egyszerre három csillag körül kering.

A GW Orionis (vagy GW Ori) néven ismert csillagrendszer, amely a Földtől mintegy 1300 fényévre található, csábító célpontot jelent a tanulmányozáshoz, hiszen a három egymásba fészkelt poros, narancssárga gyűrűvel a rendszer szó szerint úgy néz ki, mint egy óriási bikaszem az égen.

Ennek a bikaszemnek a közepén három csillag él: kettő szoros kettős pályán kering egymással, míg a harmadik széles körben kavarog a másik kettő körül.

A hármas csillagrendszerek ritkák a kozmoszban, de a GW Ori még furcsább lesz, minél közelebbről vizsgálják a csillagászok. A The Astrophysical Journal Letters című folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmányban a kutatók a chilei Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) teleszkóppal közelebbről is megnézték a GW Ori-t, és felfedezték, hogy a rendszer három porgyűrűje valójában rosszul áll egymáshoz képest, a legbelső gyűrű pedig vadul imbolyog a pályáján.

A kutatócsoport azt javasolta, hogy egy fiatal bolygó, vagy annak a jelei felboríthatják a GW Ori bonyolult hármas gyűrűs elrendezésének gravitációs egyensúlyát. Ha az észlelés beigazolódik, ez lenne az első hármas napbolygó (vagy "circumtriple" bolygó ) az ismert világegyetemben.

A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society című folyóiratban szeptember 17-én megjelent tanulmány újabb bizonyítékot szolgáltat e ritka bolygó létezésére. A tanulmány szerzői 3D-s szimulációkat végeztek, hogy modellezzék, hogyan alakulhattak ki a csillagrendszer gyűrűinek rejtélyes rései, az univerzum más részein máshol található porgyűrűk (vagy "protoplanetáris korongok") megfigyelései alapján.

www.youtube.com

Astronomers Discovered The First Planet Orbiting Three Stars At Once in The Orion Constellation

A csapat két hipotézist vizsgált: a GW Ori gyűrűinek törése a rendszer középpontjában lévő három forgó csillag által kifejtett nyomaték miatt alakult ki, vagy a törés akkor jelent meg, amikor egy bolygó alakult ki az egyik gyűrűn belül.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a gyűrűkben nincs elég turbulencia ahhoz, hogy a csillagok által okozott nyomaték elmélete működjön. A modellek inkább azt sugallják, hogy egy hatalmas, Jupiter méretű bolygó - vagy talán több bolygó - jelenléte a valószínűbb magyarázat a gyűrűk furcsa alakjára és viselkedésére.

(LiveScience)