Berecz Zsombor a magyar vitorlázás történetének legjobb eredményét érte el a tokiói olimpián, a mindent eldöntő kedd reggeli éremfutam után Finndingi kategóriában másodikként végzett a mezőnyben.

Berecz az éremfutam előtt a második helyről várta a végső versenyt, amelyen hajszálon múlott az elsősége, végül a nagyot hajrázó brit Giles Scott szerezte meg összesítésben az aranyérmet, annak ellenére, hogy magát a futamot a magyar versenyző nyerte meg.

A sportoló a verseny után boldogan nyilatkozott az M4 Sportnak:

Majdnem elvertük a vitorlások legjobb nemzetét, az angolokat. Talán ez a legszebb pillanat az életemben. Küszködtem a tempómmal, nagyon oda kellett figyelnem. De tudtam, hogy abból a pozícióból a brit nem fogja elveszíteni ezt az olimpiát. Az biztos, hogy jobban örülök ennek az ezüstnek, mint ő az aranyának.

Phil Walter, Getty Images

A végső győztes, Giles Scott gratulál Berecz Zsombornak

Berecz Zsombor saját bevallása szerint egy nagyon szerencsés embernek érzi magát, de ezen egyáltalán nem csodálkozik, mivel úgy gondolja kiváló emberekkel veszi körbe magát:

Ez egy olyan csapatmunka, amit soha nem fogok elfelejteni. Mindenki a családjának köszönheti egyáltalán, hogy él. Nálam ez extrán igaz, nagyon erős a családi hátterem – mondta.

Zsombornak nagyon komoly tervei vannak a jövőre nézve, a nehezen megszerzett tudását a jövőben szeretné átadni az őt követő generációknak:

Tudunk ennél fényesebb érmet is elérni annak ellenére is, hogy idézőjelesen csak a Balatonunk, meg a tavaink vannak. Hatalmas bizonyíték számomra is, hogy nincsen lehetetlen ebben az életben. Ha elhiszed magadról és küzdesz minden nap érte, bármit el lehet érni. Vannak kétségei az embernek élete során, de mindenki csak tolt előre engem, ez a mai nap most végképp bizonyítéka ennek.

A friss olimpiai ezüstérmes ezután ejtett pár szót a japán rendezésről és a Balatonról is az Origo tudósítójának.

Soha többet nem jövök vissza ebbe az országba, az biztos. Egy percet nem akarok itt vitorlázni. Vannak olyan helyek, amelyekről tényleg nagyon jó emléke van az embernek, de ahogy ez az olimpia meg volt rendezve, az elképesztő. Az, hogy tűzlépcsőn sétáltunk minden nap a hetedik emeletre, mert a covid miatt gyakorlatilag leprásokként voltunk kezelve. Hozzá kellett ehhez szokni. Ez is bebizonyította, hogy igazából nem nyaralni jöttünk ide, hanem azért, hogy elvégezzük a munkánkat. Nekem a Balaton marad az első.