silhouette of two people

Az ember által előállított tárgyak már nehezebbek, mint a teljes élővilág

Rohamtempóban állítunk elő mindent, míg közben a bolygó élővilága rohamosan csökken.

Egy most közzétett kutatás szerint az ember által előállított tárgyak tömege az év végére több lesz, mint a világon élő élőlénye össztömege (úgynevezett biomassza). A BBC cikkéből kiderül, hogy az 1900-as évektől előállított összes anyagot számolták bele a mérésbe, amiben a műanyagpalackoktól kezdve az épületekhez és utakhoz használt téglákig és betonokig minden benne van. Kiderült az is, hogy az 1900-as évektől 20 évente megduplázódott minden előállított termék súlya.

A becslések szerint a mostanra előállított tárgyak tömege körülbelül ezer milliárd tonna. Nagyjából mintha a világon élő összes ember hetente gyártana a testsúlyának megfelelő tárgyat. És ha ez nem lenne elég: amíg az ember által gyártott tárgyak rohamtempóban növekszik, addig az élőlények súlya drasztikusan csökken, főleg az erdőkben és más természetes élőhelyen előforduló növények elvesztése miatt.

Mindezt az izraeli Wizmann Tudományos Intézet kutatói vizsgálták. A tanulmány egyik résztvevője, Ron Milo így fogalmazott az eredményekkel kapcsolatban:

„Mindannyiunk számára okot ad az eredmény, hogy elgondolkodjunk azon, mennyi a szerepünk a történtekben, miként alakítjuk a fogyasztásunkat, és hogyan teremthetnénk egyensúlyt az élővilág és az emberiség között."

Ráadásul, ha minden így folytatódik tovább, akkor 2040-re a tárgyak tömege megtriplázódhat az élővilággal szemben.