Semmi pánik, ez csak egy elméleti felvetés.

Hirosima és Nagaszaki. A mai napig ezek az egyetlen esetek, amikor nukleáris fegyvereket használtak hadviselésre, de a valóság az, hogy ma még nagyjából 12 700 robbanófej van a világon.

Először is szögezzük le, szinte lehetetlen teljesen egyértelműen megbecsülni egyetlen atombomba hatását, mivel az számos tényezőtől függ. Többek között a ledobás napján uralkodó időjárástól, a felrobbanásának időpontjától, a becsapódás földrajzi elhelyezkedésétől, és attól, hogy a földön vagy a levegőben robban-e fel.

De természetesen az atombombák robbanásának van néhány kiszámítható aspektusa is, amely befolyásolhatja a túlélés valószínűségét. A nukleáris robbanás energiájának körülbelül 35 százaléka hősugárzás formájában szabadul fel. Mivel a hősugárzás a fénysebességgel terjed, így az első dolog, ami érzékelhető: egy vakító fény- és hővillanás.

A fény önmagában elég ahhoz, hogy úgynevezett villanyvakságot okozzon, a látásvesztés általában átmeneti, néhány percig tartó formáját.

Az AsapSCIENCE alábbi videója egy 1 megatonnás bombával számol, ami 80-szor nagyobb, mint a Hirosima felett felrobbantott bomba, de sokkal kisebb, mint sok modern nukleáris fegyver.

www.youtube.com

What If We Have A Nuclear War?

Egy ekkora méretű bomba esetén az emberek akár 21 kilométeres távolságban is villámvakságot tapasztalnának, ha fényes nappal „érné utol őket" a robbanás. És 85 kilométeres távolságban is átmeneti vaksággal kellene megküzdenie azoknak, akik éjszaka tapasztalnák a fényhatást.

A hőség értelemszerűen a robbanáshoz közelebb állók számára jelentene problémát. Az enyhe, elsőfokú égési sérülések akár 11 kilométer távolságban is előfordulhatnak, a harmadfokú égési sérülések pedig 8 kilométeres távolságban bárkit érinthetnének. A test több mint 24 százalékát borító harmadfokú égési sérülések halálosak, ha az emberek nem kapnak azonnal orvosi ellátást. A szakértők szerint azt sem mindegy, hogy mit viselünk. A fehér ruhák ugyanis visszaverhetik a robbanás energiájának egy részét, míg a sötétebb ruhák elnyelik azt. Ez azonban sokat nem számít azoknak, akik a detonáció centrumához közel vannak.

Hirosimában a bomba robbanásának helyszíne közelében a hőmérsékletet 300 ezer Celsius-fokra emelkedett, ami nagyjából 300-szor forróbb, mint az a hőmérséklet, amelyen a holttesteket elhamvasztják, így az emberek szinte azonnal a legalapvetőbb elemekké, például szénné redukálódtak.

Ám a hőhatáson kívül más következményekkel is számolni kell. A nukleáris robbanás hirtelen légnyomásváltozást okoz, amely összezúzhatja a tárgyakat és ledönthet akár egész épületeket.

Egy 1 megatonnás bomba 6 km-es körzetében a robbanáshullámok 180 tonnás erővel hatnának az összes kétszintes épület falára, és a szélsebesség 255 km/h lenne. Egy 1 km-es körzetben a csúcsnyomás ennek négyszerese, a szélsebesség pedig elérheti a 756 km/h-t. Amelynek hatására minden épület összeomlana.

De ott van még a sugárfertőzés és a nukleáris csapadék is, amellyel meg kellene küzdenie az embereknek. A bolygóra gyakorolt hatások pedig hosszabb ideig tartanának, mint gondolnánk.

Egy 2019-ben közzétett szimulációs tanulmány például megállapította, hogy az Egyesült Államok és Oroszország közötti nukleáris háború napokon belül nukleáris télbe (minimum 30 Celsius-fokos csökkenés) taszítaná a Földet a légkörbe kibocsátott füst és korom miatt. De azt is tudni lehet, hogy a radioaktív részecskék meglepően messzire el tudnak jutni. A hidegháborús atombombakísérletekből származó radioaktív szén maradványait egészen a Mariana-árokban, a világtengerek legmélyebb pontján is megtalálták.

(ScienceAlert)