Nem Amszterdam Hollandia egyetlen csatornákkal teletűzdelt városa. Rotterdamba már csak azért is érdemes ellátogatni, mert olcsóbb és nyugalmasabb hely, mint a főváros.


Amszterdam rengeteg ember bakancslistáján szerepel – mi sem akarunk senkit lebeszélni arról, hogy meglátogassa Hollandia fővárosát, de ha már ott járunk, érdemes tennünk egy hetven kilométeres kitérőt Rotterdamba.

Rotterdam ugyanis tulajdonképpen Amszterdam olcsóbb és csendesebb kistestvére. A hatszázezer lakosú település ugyancsak a víz bűvkörében él: itt található a Rajna és a Maas torkolata is. A két nagy folyam vízét számos mesterséges csatornába vezetik el városszerte, így Rotterdam látképe nagyban hasonlít Amszterdaméhoz.

Hallo and Welcome to this aerial drone footage of Rotterdam, Netherlands in 4K UHD resolution! Rotterdam, Netherlands 4K ...

Rotterdam, Netherlands 🇳🇱 in 4K ULTRA HD 60FPS Video by Drone

Amíg azonban utóbbiban – sok más világvároshoz hasonlóan – lassan egymás sarkát tapossák a turisták, Rotterdamban nem kell tartanunk a tömegtől – derül ki az Express cikkéből.

Rotterdam alulértékeltsége abban is megmutatkozik, hogy jóval olcsóbb itt minden, mint a fővárosban, ez pedig fontos szempont az egyébként meglehetősen drága Hollandiában.

Noha tehát a turisták még nem igazán fedezték fel Rotterdamot, a kereskedelemben régóta vezető szerepet játszik a város: a helyi kikötő valaha a világ legnagyobbjának számított és ma is fontos logisztikai központ.

Ez is érdekelhet: 4 kevésbé ismert európai város, amit még nem leptek el a turisták

Video and full tour at the Euromast Tower in Rotterdam, Holland, The Netherlands. The Euromast is a lookout tower (observation ...

Euromast, Rotterdam, The Netherlands (2024) (4K) FULL TOUR - Highest tower in Rotterdam (185 meter)

Habár Hollandia nem éppen a hegyeiről ismert (sőt...), így is találni remek kilátópontokat az országban, az egyik legjobbat épp Rotterdamban. A 185 méter magas Euromast nevű toronyba pillanatok alatt felszáguldhatunk lifttel, onnan pedig az egész várost kiválóan belátni. Ráadásul étterem is található az építményben.

Kihagyhatatlan látnivalónak számít a helyi piac, a Markthal is, ahol egészen elképesztő választékból szemezgethetnek a vásárlók.

A kisebbekkel érdemes felkeresni az állatkertet is, mely a legjobbak közé tartozik a világon, különösen amióta megnyitott az Ócenárium. Utóbbi legnagyobb attrakciója egy 22 méter hosszú üvegfalú folyosó, melyen úgy sétálhatunk végig, hogy körülöttünk cápák úszkálnak.

Tilted at a 55 degree angle Rotterdam's “Cube Houses” (Kubuswoningen) seem to defy gravity. Dreamed up by architect Piet ...

Cube Houses hang on pylons like a forest canopy in Rotterdam

A futballrajongók a De Kuipot, a helyi Feyenoord nevű csapat stadionját is útba ejthetik. Ha megemlítjük a legendás Kiprich József nevét, talán még egy kávéra is meghívnak bennünket a rotterdami csapat rajongói.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Több mint tulipán – 5 tárgy, amely Hollandiát idézi

A modern építészet hívei is megtalálják számításukat a kikötővárosban, elég csak az Erasmus hidat vagy a híres

„kockaházakat" említeni.

Egyszóval érdemes Rotterdam nevét is rávésni bakancslistánkra.