Amerika névadója, Amerigo Vespucci olasz navigátor az indiánok életének leírásakor részletezte gyermeknemzési szokásaikat is.


Vespucci, aki egyébként ma pontosan 509 éve, 1512 február 22-én hunyt el, 1497 és 1504 között kétszer is meglátogatta az Újvilágot, amelyet ma, róla elnevezve Amerikaként ismerjük. Érdekesség, hogy Martin Wadseemüller adta a nevet, mégpedig úgy, hogy a felfedező nevét nőiesítette, mivel az összes többi kontinensnek is női neve volt. A humanista navigátor egyébként fiatalkorában a Medici család szolgálatában állt da Vincihez hasonlóan.

Amikor Vespucci 1499-ben elérte a dél-amerikai Amazonas folyót, még azt hitte, Ázsiában jár, ám 1501-ben portugál flottával ismét amerikai partoknál kötött ki. Felfedezése után Amerigo a spanyol flottának segített elsajátítani a kozmográfia és navigáció rejtelmeit, a térképkészítés felügyelete mellett.

Vespucci igen hírhedt leveleiről, melyekben leírja az amerikai kultúrát. Két levele ismert, amíg az 1501-es az Új világ, 1504-es levele a Négy utazás címet kapta. A felfedező írásaiban kimondja, hogy Kolumbusz nem Ázsiában járt, hanem Amerikában, ő a földrész felfedezője 1492-es utazásával.

Ám a levelekben szerepet kapnak a kontinens csillagos égboltjának, éghajlatának, élővilágának leírásán kívül az indiánok életének olyan apró részletei is, mint a házassági és nemzési szokásaik, valamint gyermekszülései praktikáik.

(Forrás: MúltKor)