Kiderült, hogy még mindig vannak izgalmas új felfedezések egy olyan jól tanulmányozott területen, mint az emberi anatómia.

A kutatók megerősítették, hogy az emberi állkapocsban létezik egy olyan izomréteg, amely eddig elkerülte az anatómusok figyelmét. Ez az új izom a rágóizom egy mélyebb, harmadik szakasza. Ez a legmarkánsabb állkapocsizom: nyomd a kezed az állkapocs hátsó részéhez, miközben rágsz, és érezni fogod, hogy mozog.

Általában úgy ábrázolják, hogy csak két rétege van, de állatkísérletek alapján felmerült a gyanú, hogy ennél több van a szerkezetében. Eddig azonban a leírására tett kísérletek ellentmondásosak és zavarosak voltak. Több mint két tucat emberi fej, köztük egy élő alany és 12 formaldehidben konzervált fej elemzésével egy új tanulmány révén megállapították, hogy a rágóizomnak valóban három, nem pedig két különálló szakasza van.

A Musculus masseter pars coronidea, vagyis a masszeter koronaszelvénye nevet javasolták a kutatók az új izomrétegnek, mivel az alsó állkapocs izmos, koronaszelvényes nyúlványához, az állkapocscsonthoz csatlakozik. A Musculus masseter pars coronidea izomrostjainak elrendeződése arra utal, hogy az újonnan felfedezett anatómiai rész fontos szerepet játszik az alsó állkapocs stabilitásának fenntartásában. Magasabban és közelebb ül az állkapocshoz, mint a másik két réteg, és kisebb méretű is.

Bár ez a harmadik szakasz már korábban is szóba került alkalmanként, mint lehetőség, itt a csapat kifejezetten ezt kereste, és különálló egységként tudta azonosítani. A korábbi tanulmányok megfigyelései és következtetései nem voltak következetesek.

(Forrás: ScienceAlert)