Egy ezidáig 19. századinak vélt festett faszoborról nemrég kiderült, hogy azt valójában Donatello, eredeti nevén Donato di Niccolò di Betto Bardi reneszánsz olasz képzőművész készítette. A felfedezés után az értéke is megugrott a műkincsnek, amely nagyjából egymillió eurót, azaz közel 360 millió forintot érhet.

A Veronai Szent Péter (San Pietro Martire) 13. századi katolikus hitszónokot, Lombardia eretnekséget felszámoló inkvizítorát ábrázoló szobrot évszázadok óta a közép-olaszországi Marche tartományban fekvő fabrianói Szent Domonkos-templomban őrizték. A közelmúltig nem tulajdonítottak neki különösebb művészettörténeti jelentőséget, az alkotást ugyanis egy ismeretlen 19. századi mester munkájának vélték.

YouTube

A Veronai Szent Pétert ábrázoló szobrot korábban egy 19. századi mester munkájának vélték.

Először 15 évvel ezelőtt, a Perugiai Egyetem művészettörténésze, Fabio Marcelli vetette fel, hogy a szobor a 15. században tevékenykedő mester, Donatello munkája lehet. Neki akkor nem hittek, ám feltételezését azóta több szakértő is megerősítette, köztük a téma első számú szaktekintélye, Giancarlo Gentilini is.

A szobrot négy évvel ezelőtt Firenzébe szállították restaurálásra, ahol régi dokumentumokból az is kiderült, hogy az alkotás nem az egyház, hanem az állam tulajdona. A belügyminisztérium végül újfent a fabrianói önkormányzatra bízta a művet, amely Donatello egyetlen alkotása a tartományban. A restaurálás során a szoborról eltávolították az évek során rárakódott festékréteget, így az visszakapta élénk színű eredeti kinézetét, és már közel sem hasonlít arra, amihez a helyiek hozzászoktak.

via Kultúra.hu