​Miles Teller és J.K. Simmons a Whiplash-ben
Miles Teller és J.K. Simmons a Whiplash-ben
InterCom

3 film, ahol a zene a főszereplő

Abban, hogy egy film mekkora hatással van ránk, mindig is nagy szerepe volt a történet mellé választott vagy éppen írt zenéknek. De van az úgy, hogy valójában a zene az igazi főszereplő.

Whiplash

www.youtube.com

Whiplash TRAILER 1 (2014) - J.K. Simmons, Miles Teller Movie HD

Damien Chazelle 2014-es filmje sötét és intenzív, az a fajta szorongató filmélmény, ami örökre beleég a néző emlékezetébe. Azt is mondhatnánk, hogy olyan, akár egy ostorcsapás, ahogy a film címének jelentése is sugallja. A fiatal jazzdobos Andrew (Miles Teller) egyetlen célja, hogy sikeres és híres zenész legyen, amiért minden nap tesz is a világ egyik leghíresebb zeneiskolájának hangszereit koptatva. Mikor összeakad új tanárával (J.K. Simmons Oscar-díjas alakítása), eleinte úgy érzi, hogy megtalálta azt, aki segítheti álmai megvalósításában, azonban hamar kiderül, hogy az oktató módszerei a tehetség kibontakoztatására nem éppen humánusak. Bár a film szakmai berkekben nem aratott osztatlan sikert, nézőként felejthetetlen.

Llewyn Davis világa (Inside Llewyn Davis)

www.youtube.com

Inside Llewyn Davis - Official Trailer #1 [HD]: The Coen Bros, Oscar Isaac and Justin Timberlake

1961-ben járunk, New Yorkban, ahol Llewyn Davis, egy feltörekvő, de nem túl sikeres folkzenész mellé szegődünk, éppen abban az időszakban, amikor többek között Bob Dylan is bontogatta szárnyait. Llewyn (Oscar Isaac) esténként bárokban lép fel, de sem az alkalmi zenélés, sem megjelent albuma nem hoz annyit a konyhára, hogy megéljen belőle. Ismerősök kanapéján húzza meg magát, olyan munkákat is elvállal, amikkel nem tud azonosulni, csak hogy zenélhessen, sőt még egy chicagói utazásra is vállalkozik, hátha az közelebb viszi céljaihoz, de mintha üldözné a balszerencse. A Coen-testvérek 2013-as filmje a rendezőpároshoz hűen egyszerre melankolikus és humoros, és azzal együtt is remek filmélmény, hogy nehéz eldöntenünk, valójában kedveljük-e a főhőst.

Szerelemre hangszerelve (Begin again)

www.youtube.com

Begin Again Official Trailer #1 (2014) - Keira Knightley, Adam Levine Movie HD

Remek példa arra, hogy egy rémes magyar filmcím hogyan tud elijeszteni jó néhány nézőt egy igazi „feel-good" filmtől, ami életkortól és nemtől függetlenül mindenkinek szórakoztató lehet. Adott egy tehetséges, feltörekvő popsztár (Adam Levine), aki dalszerző barátnőjével, Gretával (Keira Knightley) egy turnéra érkezik New Yorkba. A férfinek gyorsan fejébe száll a hírnév, a megtört szívű Greta pedig egy bárban dalba önti bánatát, amit egy egykor jobb napokat látott zenei producer (Mark Ruffalo) is végighallgat és meglátja benne a tehetséget. A 2013-as film nemcsak a zenerajongóknak, de New York szerelmeseinek is szerez majd néhány csodás percet, ugyanis a különös páros és összeverbuvált zenekaruk a Nagy Alma különböző szegleteiben gerillamódon rögzítik újabb és újabb dalaikat.