időjárás-állomás Ausztria alpok
Ausztria alpesi hegyei között egy nem mindennapi tárgyat tervezett Iwo Borkowicz szobrász. Egy hét méter magas, arannyal borított időjárás-állomást, amely amellett, hogy funkcióját tekintve rendkívül hasznos, igyekszik felhívni a figyelmet az éghajlatváltozás fontosságára és a nyakunkban lihegő klímaválságra.

A Bad Gastein településén található Hógarancia nevű szobor 23 karátos aranyba van „csomagolva" és világszerte több mint 250 000 meteorológiai állomás hálózatához kapcsolódik, írja az IN a Designboom cikke alapján. Emellett adatokat szolgáltat egy nyílt forráskódú meteorológiai adatbázisba, ezzel segítve a felhasználókat és a tudósokat az éghajlat jobb megértésében. Ráadásul élőben közvetíti az időjárási adatokat, amelyek itt érhetőek el.

Iwo Borkowicz

Jól jelzi, hogy az alkotás nem csupán esztétikai okokból lett felszerelve, hogy a Hógarancia nyomon követi a szél sebességét és irányát, az UV sugárzást, a LUX szintet, a hőmérsékletet, a csapadékot, a páratartalmat és a légnyomást is.

A tetejére egy szimbolikus állat került: az ember által kipusztított állatfajok jelképeként is ismert dodót formázó szélkakas.

Iwo Borkowicz

Borkowicz ennyivel még nem elégedett meg; a szélirányok jelölésére használt szélrózsát az éghajlati válságról hírhedten tudomást nem vevő szervezetek és vállalatok emblémáiból kinyert betűk jelzik.

Iwo Borkowicz

Így került rá a szoborra Nestle, a Walmart, az Exonmobile ás a Pis, a Jog és Igazságosság lengyelországi konzervatív politikai pártja is (north, west, east, south).


A figyelmetekbe ajánljuk