woman with pink hair and white wall

Felfedeztek egy új izomréteget az emberi állkapocsban

Kiderült, hogy még mindig vannak izgalmas új felfedezések egy olyan jól tanulmányozott területen, mint az emberi anatómia.


A kutatók megerősítették, hogy az emberi állkapocsban létezik egy olyan izomréteg, amely eddig elkerülte az anatómusok figyelmét. Ez az új izom a rágóizom egy mélyebb, harmadik szakasza. Ez a legmarkánsabb állkapocsizom: nyomd a kezed az állkapocs hátsó részéhez, miközben rágsz, és érezni fogod, hogy mozog.

Általában úgy ábrázolják, hogy csak két rétege van, de állatkísérletek alapján felmerült a gyanú, hogy ennél több van a szerkezetében. Eddig azonban a leírására tett kísérletek ellentmondásosak és zavarosak voltak. Több mint két tucat emberi fej, köztük egy élő alany és 12 formaldehidben konzervált fej elemzésével egy új tanulmány révén megállapították, hogy a rágóizomnak valóban három, nem pedig két különálló szakasza van.

A Musculus masseter pars coronidea, vagyis a masszeter koronaszelvénye nevet javasolták a kutatók az új izomrétegnek, mivel az alsó állkapocs izmos, koronaszelvényes nyúlványához, az állkapocscsonthoz csatlakozik. A Musculus masseter pars coronidea izomrostjainak elrendeződése arra utal, hogy az újonnan felfedezett anatómiai rész fontos szerepet játszik az alsó állkapocs stabilitásának fenntartásában. Magasabban és közelebb ül az állkapocshoz, mint a másik két réteg, és kisebb méretű is.

Bár ez a harmadik szakasz már korábban is szóba került alkalmanként, mint lehetőség, itt a csapat kifejezetten ezt kereste, és különálló egységként tudta azonosítani. A korábbi tanulmányok megfigyelései és következtetései nem voltak következetesek.

(Forrás: ScienceAlert)


A figyelmetekbe ajánljuk