állásinterjú hiba
shutterstock

Ez az egyik legnagyobb hiba egy állásinterjú alatt

Ugyan minden állásinterjú különböző, de van pár klasszikus hiba, amelyet az esetek többségében nem díjaznak. Pedig nem nehéz kikerülni.

DJ Cabeen, az Amazon vezető toborzója, árulta el azt a gyakori hibát, amely miatt az elmúlt tíz évben rengeteg jelentkezőt utasított vissza egy-egy állásra. A buktató egészen gyakori a mindennapi életünkben, sokan pedig szeretik cifrázni is – a magyar nyelv pedig különösen jeleskedik benne. Természetesen a káromkodásról van szó.

Cabeen elmondta, lehet, hogy a jelentkező nagyon megnyerő és szakmailag is topon van, de egy szitokszó vagy egy kulturálatlan kifejezés teljesen le tudja rombolni a róla kialakított képet – idézi a Haszon az Amazon munkatársát.

Hozzátette, mindez nem csupán az iskolából szabadult fiatal álláskeresőkre jellemző: a tapasztalt, idősebb jelentkezők is meglepően sokszor káromkodnak egy állásinterjú során. Sokszor pedig észre sem veszik ezt.

Cabeen szerint a csúnya beszéd egyáltalán nem megnyerő, sőt, az interjúalany teljesen szakszerűtlennek, amatőrnek és komolytalannak tűnik.

A szakember egy másik fontos hibát is megemlített, miszerint rengetegen felkészületlenül érkeznek az interjúkra.

Ezt nem a szakmai tudásra értette, hanem a céggel, illetve a leendő csapattal, pozícióval kapcsolatos, teljesen általános ismeretekre.

Ezért javallott legalább minimálisan utánanézni a vállalatnak, ahová az álláskereső jelentkezik.

Milyen vezetői elveket fogalmazott meg a cég? Mi a vízió és a misszió? Ezek az információk a legtöbb cég honlapján elérhetőek, és 15-30 perces utánaolvasást igényelnek. A jelentkezők többsége olyan szinten felkészületlen ezen a téren, hogy az általános információk ismeretével már ki lehet tűnni a jelentkezők közül – írja a Haszon.

Cabeen még egy apró, de fontos tanácsot is megemlített: közös pontot találni az interjúztatóval a beszélgetések alatt. A toborzók ugyanúgy izgulnak az interjúk előtt, és jó benyomást kelthetünk, ha sikerül egy kötetlen, laza, megnyerő interjút összehozni.


A figyelmetekbe ajánljuk