Már robotkutyákkal is pótolható lehet egy terápiás állat. Arra tervezik őket, hogy segítsen az idős demens betegeken, vagy azokon, akik a magányossággal küzdenek.


Az elektronikus háziállatok egyre gyakoribbá válnak. A Joy for All Companion Pets kifejezetten időseknek tervezett, „életszerű" robotkutyát (és -macskát), de nem ők az egyetlenek. Ezeket a programozott plüssöket úgy alkották, hogy társaságiak barátságosak legyenek és kényelmet nyújtsanak az időseknek, különösen azoknak, akik demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvednek. Az idősek amellett, hogy egyedül vannak, sokszor nem képesek már ellátni egy állat teljes körű gondozását, ezért is lehet még hasznos számukra például egy robotkutya.

Azt eddig is tudtuk, hogy a kutyákkal való együttlét oldja a szorongást és a stresszt, a depressziót pedig enyhíti. Ezenkívül a fizikai aktivitásunkat is elősegítik, így kedvenceink hozzájárulnak szellemi és fizikai egészségünkhöz is. A fentebb említett robotkutyáknak ugyan a mozgásuk és külsejük hasonló, mégsem a teljes képmásuk.

Az egyre gyakoribb elektronikus háziállatok interaktívak, reagálnak az emberi érintésre és szívverésük is van. Ebben egyértelműen különböznek a plüssállatoktól, így alkalmasak terápiás célokra is.

A koronavírus előtt tesztelték, hogy a robotkutyák hogyan teljesítenek a fizikoterápiás tevékenységeken, a kórházak betegeinek gyógyulásában. Kutatások is alátámasztották segítő funkciójukat. Így a karantén elérkeztével nagyobb lett az igény a robotkutyákra, nemcsak a kórházakban, de a magánháztartásokban is, hiszen sok ember egyedül volt kénytelen bezárkózni.

Az árnyoldala a dolognak, hogy a robotkutyák annyira tökéletesek, hogy sok első gazdi hozzájuk viszonyíthatja az igaziakat. A tulajdonosok túl gyakran azt akarják, hogy a tényleges kutyájuk dicsőített plüssjátékként viselkedjen. És mivel a robotkutyáknak nincs szükségük se táplálékra, se fizikai vagy szellemi testmozgásra, és nincs szükségük állatorvoshoz sem, hamis képet adhatnak a valódi kutyákról.

(Wired)

Friss

Ismét elhalasztották a legújabb James Bond-film premierjét

A koronavírus-járvány miatt harmadszor is elhalasztották az új James Bond-film, a Nincs idő meghalni premierjét: feltehetőleg október 8-án kerül a világ mozijaiba a film.

A Daniel Craig főszereplésével forgatott 25. James Bond-filmet az eredeti tervek szerint 2020 áprilisában mutatták volna be. Az alkotásban Lea Seydoux és Rami Malek is játszik.

A hét elején vezető filmesek, köztük Danny Boyle és Steve McQueen a brit kormánytól anyagi támogatást kért a mozihálózatok számára, mivel „az Egyesült Királyság filmszínházai a szakadék szélére kerültek".
A Cineworld októberben, a Nincs időm meghalni második elhalasztásakor azt közölte, hogy a nagy költségvetésű filmek bemutatásának elhalasztása azt jelzi, hogy a filmipar „életképtelen".

A Bond-film bemutatójának csúszása nyomán számos más alkotás premierjének időpontját is későbbre helyezték: a Sony elhalasztotta a Szellemirtók: Az örökség, a Nyúl Péter 2. - Nyúlcipő, a Morbius, az Uncharted és a Cinderella bemutatását, a Sony pedig szintén áprilisról novemberre tette át a Tom Hanks főszereplésével készült BIOS premierjét.

A legutóbbi James Bond-film, a 2015-ös 007 Spectre: A Fantom visszatér csaknem 900 millió dolláros (264 milliárd forint) bevételt hozott világszerte. A bevétel jelentős része a brit és európai piacról származik, az MGM-et így aggasztja, hogy a világjárvány miatti korlátozások súlyosan csökkentik a Nincs időm meghalni bevételeit.


Forrás: MTI

A figyelmetekbe ajánljuk