helikopter airbus

Az Airbus új helikopterével szinte lehetetlenség lezuhanni

A nagyvonalú utastér, az alacsony decibelszint és a rugalmas bőrülések jellemzik a világ egyik legluxusabb helikopterét, az ACH160-at. Ennek ellenére az Airbus egyik legnagyobb újítása a robotpilóta, amely képes visszahozni a gépet a sokszor visszahozhatatlannak gondolt helyzetekből is.

A helikopter a robotpilóta helyreállítási üzemmódjában képes megállítani egy esetleges a zuhanást, és stabilan visszahozza a helikoptert. A technológia az Airbus nevéhez köthető, amely a világ talán legfejlettebb vállalati helikopterét szállítja jövőre. Az Airbus az első ACH160-as belső terét is befejezte, amelyet Monacóban mutattak be.

A helikopter összesen 68 szabadalmat kapott.

A Robb Report le is tesztelte a gépet egy tesztpilótával, és nem győzték dicsérni. A szimulált szabadesés során – egy olyan állapot, amikor a helikopter süllyedési sebessége gyorsan növekszik – Olivier Gensse pilóta kétszer megnyomott egy gombot a vezérlőkaron, amely a gép automatikus helyreállítási üzemmódját indítja el.

Gensse egy irányíthatatlanná vált repülést is szimulált az úgynevezett brownout körülmények között, ami a pilóta korlátozott látási viszonyait idézi.

A helikopterbalesetek gyakran emberi hibák következménye, különösen, ha az avionika (légi járművek elektromos és elektronikus rendszere – a szerk.) bonyolult. A Helionix 3 rendszert úgy terveztük, hogy intuitív és egyszerű legyen, szükség esetén pedig egyszerűen mutassa meg a kritikus információkat. A pilóta munkaterhelésének csökkentéséről van szó, amihez nem kell száz gomb a kijelzőn.

– mondta Gensse.

Frédéric Lemos, az ACH vezérigazgatója szerint az ACH160 automatikus felszállással és ütközéselkerülő rendszerrel is rendelkezik, mindkettő „rengeteg új technológiát" jelent, amelyet beépítettek a tervezésbe. Elmondása szerint már három prototípus is repült már, így sok tesztelési órán és fejlesztésen túl van a gyártó.

A belső tér pedig ugyan letisztult, vállalati megjelenésű, más testreszabott változatok is elérhető lesz, akit esetleg ez tántorít el egy helikopter megvásárlásától.

További képek a gépről itt találhatóak.


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk