Filléres, agyvezérelt kézprotézist mutattak be a MIT mérnökei
A Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Shanghai Jiao Tong Egyetem mérnökei egy olyan felfújható, érzékeny kézprotézist hoztak létre, amely a jövőben több millió ember számára nyújthat segítséget megfizethető áron.

Egy úgynevezett neuroprotézisről van szó, amely a megmaradt végtag izomjeleit képes egy algoritmus segítségével értelmezni, hogy aztán viselője a kívánt mozdulatot – például egy doboz gyümölcslé kiöntését vagy egy bőrönd cipzárjának felhúzását – elvégezze.

A szerkezet egyik különlegessége, hogy a hasonló protézisek általában nehéz, fémből készült alkotások, amelyekért általában több mint 10 0000 dollárt (nagyjából 3 millió forint) kérnek, addig a most bemutatott kéz puha, rugalmas és mindössze 500 (nagyjából 150 ezer forint) dollárból lett összerakva.

Mindez azt jelenti, hogyha a szabadalmat elfogadják, és megkezdődik a tömeggyártás, akkor nagyjából ötmillió embernek nyújthat segítséget a világon, akiknek amputálták a felső végtagjukat, de nem engedhetik meg maguknak a drága protéziseket.

A protézis működése az idegpályák által generált elektromos jeleken alapul, amelyet elektromiográfiás (EMG) érzékelők érzékelnek, így amikor a felhasználó elképzeli, hogy ökölbe szorítja a kezét, a protézis ezt végrehajtja. A protézisen jelenleg négyfajta fogástípus található, amelyet 15 perc alatt szinkronizál, hogy aztán a puszta gondolattal végrehajtsa azokat.

A legnagyobb innovációja a szerkezetnek, hogy képes az érintést is érzékelni a beleszerelt nyomásérzékelők segítségével, így a felhasználók csukott szemmel is képesek megkülönböztetni, hogy éppen melyik művégtagjukat érintették, bökdösték vagy simogatták meg. A felfújható jelzőt pedig azért kapta, mert a rugalmas elasztomer műanyagnak köszönhetően nagyobb erőkifejtés esetén a protézis ugyan könnyen deformálódik, de pillanatok alatt képes visszanyerni eredeti formáját.

(Deezin)


Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk